Alle artikelen

Hoe factureer je naar een klant in het buitenland?

Je bedrijf loopt lekker en dan komt de volgende mijlpaal: je eerste klant buiten Nederland! Maar welke regels gelden er nu bij het factureren naar het buitenland? Het kan een beetje verwarrend zijn, maar geen zorgen, we lopen je nu door alle belangrijke vereisten waar je aan moet voldoen.

Makkelijk naar het buitenland factureren met Debitoor.

Uiteraard blijven de standaardregels voor een geldige factuur gelden. Wanneer je naar het buitenland factureert komen er een paar aanvullende eisen bij. Deze zijn afhankelijk van wat voor soort klant je hebt en of je naar een land binnen of buiten de EU factureert.

Factureren aan particulieren of ondernemingen binnen of buiten de EU

Ten eerste moet je bepalen of je moet factureren aan een klant die een particulier (zonder BTW-nummer) is of een BTW-plichtige onderneming. Voor facturen die je verzendt binnen de EU kan dit namelijk uitmaken.

Een particuliere klant binnen de EU

Bij een particuliere klant binnen de EU breng je op de factuur gewoon het Nederlandse BTW-tarief in rekening van 9% of 21%. Dit is hetzelfde als wanneer je een factuur verzendt aan een klant in Nederland.

Wanneer je goederen levert aan een particulier in de EU, dan moet je er wel op letten dat er in EU-landen verschillende drempelbedragen per jaar gelden. Wanneer het totale bedrag van je geleverde goederen aan een specifiek EU-land hoger is dan het lokale drempelbedrag, dan ben je verplicht jouw bedrijf in dat EU-land registreren en het lokale BTW-tarief te heffen. Meer hierover kun je lezen op de Belastingdienst-pagina over afstandsverkopen.

Een onderneming binnen de EU

Is de factuur bedoeld voor een andere ondernemer binnen de EU? Dan moet je de BTW verleggingsregeling toepassen. Simpelweg betekent het verleggen van de BTW dat je afnemer de BTW afdraagt aan de lokale belastingautoriteiten in plaats van de leverancier.

Voor je factuur betekent dit het volgende:

  • Hanteer een BTW-tarief van 0% op je factuur. Je afnemer betaalt dus de verkoopprijs exclusief BTW.
  • Vermeld duidelijk “BTW verlegd” op je factuur
  • Vermeld ook het EU BTW-nummer van de afnemer waar je de BTW naar verlegt

Wanneer jij op je factuur de BTW hebt verlegd naar een andere ondernemer in de EU, dan draag je over je omzet dus geen BTW af aan de Nederlandse Belastingdienst. Vaak kan jouw afnemer de lokale BTW aftrekken en wordt er per saldo nergens BTW afgedragen over de verkoop.

Een particulier of onderneming buiten de EU

Bij export van goederen aan een klant buiten de EU maakt het niet uit of je klant een particulier of ondernemer is. Op je factuur hanteer je altijd een BTW-tarief van 0%. Er kunnen wel andere administratieve verplichtingen gelden voor de Douane bij export van goederen.

Wanneer je diensten levert buiten de EU gelden er specifieke regels afhankelijk van je situatie. De Belastingdienst heeft hiervoor een tool die je kunt invullen om te kijken hoe je de BTW moet berekenen op je factuur.

Naar het buitenland factureren met Debitoor

In Debitoor is het heel simpel om naar je buitenlandse klanten te factureren. Bij het invullen van je klantgegevens kun je het land kiezen waarin je klant is gevestigd. De factuur template zal daar vervolgens op aangepast worden.

Ook kun je ervoor kiezen de taal van de factuur te wijzigen in 16 verschillende talen. Zo kun je je buitenlandse klanten nóg beter van dienst zijn en weet je zeker dat de factuur goed begrepen wordt. Je bent nu klaar om met jouw werk het buitenland te veroveren!