Begin 2021 met een verlengde proefperiode van 30 dagen voor Debitoor facturatiesoftware

Alle artikelen

Hoe kun je uitgaven overzichtelijk bijhouden?

Uitgaven vastleggen klinkt als een vermoeiend onderdeel van je boekhouding, dat bestaat uit bonnetjes inscannen, gegevens overtypen en misschien zelfs zoeken in de archiefkast. Gelukkig zijn deze dagen allang voorbij en kun je veel sneller, efficiënter en goedkoper werken door je boekhouding te digitaliseren.

De interface van het Debitoor boekhoudprogramma

Met een goed boekhoudprogramma houd je alle uitgaven overzichtelijk in de cloud bij en scan je alle bonnetjes en facturen in met je telefoon. Op die manier verminder je de kans op fouten en houd je meer tijd over om aan je producten of diensten te besteden.

Wat is een uitgave?

Een uitgave is een uitstroom van activa naar een ander bedrijf of persoon, meestal zal dit om een betaling in geld gaan, maar het is ook mogelijk een uitgave met niet-monetaire middelen te betalen. Een uitgave is een investering die bijdraagt aan de voortzetting of groei van je bedrijf.

Voorbeelden van uitgaven kunnen zijn:

 • Het afbetalen van de hypotheek van je kantoorruimte
 • het inkopen van printpapier
 • Het kopen van een patent

Waarom het van belang is je uitgaven vast te leggen

Je uitgaven zijn onderdeel van de winst-en-verliesrekening, het is daarom van essentieel belang dat je aan het eind van het boekjaar precies weet welke uitgaven er hebben plaatsgevonden. Daarnaast is elke ondernemer verplicht de boekhouding 7 jaar te bewaren, daarbij hoort dus ook alles wat aan uitgaven gerelateerd is, zoals bonnen en inkoopfacturen.

Een andere, maar zeker niet minder belangrijke reden om je uitgaven goed bij te houden, is dat je waarschijnlijk aftrekposten hebt. Dat zijn uitgaven waarvan je de betaalde BTW terug kunt vragen aan de Belastingdienst.

Uitgaven vastleggen met Debitoor

Met Debitoor houd je gemakkelijk je boekhouding bij in de Cloud, hierdoor heb je altijd en op elk apparaat toegang tot alle gegevens.

Bespaar tijd met OCR

OCR staat voor Optical Character Recognition en is een systeem waarmee ons boekhoudprogramma een stuk tekst kan ‘lezen’. Met OCR kun je een scan van een bon of factuur uploaden, waarna het document gelezen wordt en de gegevens van de uitgave automatisch verwerkt worden. De software vult automatisch de prijs en de datum van de aankoop in, waarna je eventueel nog extra informatie toe kunt voegen.

Leg je uitgaven onderweg vast met de Debitoor app

Het is natuurlijk niet heel handig om alle bonnetjes en facturen over een langere tijd op te sparen, om deze vervolgens op een later moment in je boekhouding te verwerken. Op deze manier riskeer je dat je bonnetjes en facturen kwijtraakt en dat je misschien niet precies meer weet om wat voor uitgave het ging. Met precies dit probleem in gedachten hebben wij de Debitoor app ontwikkeld.

Onderweg houd je met Debitoor gemakkelijk je uitgaven bij

Met de Debitoor app kun je uitgave ter plekke registeren op je telefoon, ben je net bijvoorbeeld voor werkoverleg naar een koffiezaak geweest? Dan kun je die uitgave nog voordat je terug op kantoor bent registeren:

 1. Installeer de app voor Android of de app voor IOS
 2. Open de app
 3. Ga naar 'uitgaven'
 4. Druk op het plus symbool om een nieuwe uitgave in te voeren
 5. Druk nogmaals op het plus symbool om een foto van de bon te maken

Leg je uitgaven vast op de computer

Via onze website kun je gemakkelijk facturen maken, invullen en versturen; en kun je je gehele boekhouding inzien en bijwerken.

Houd gemakkelijk je uitgaven bij op de computer

Het is zeer gemakkelijk om op de computer je uitgaven vast te leggen:

 1. Log via je browser in op Debitoor.nl
 2. Klik op 'Uitgaven'
 3. klik op 'Nieuwe uitgave'
 4. Klik op het plus symbool om een bon of factuur te uploaden