Alle artikelen

De voor- en nadelen voor ZZP'ers

Zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) zijn een explosief groeiende groep in Nederland en de teller staat ondertussen ongeveer op 1.5 miljoen zzp'ers, dat is 16% van de gehele beroepsbevolking.

De werkplek van een fotograaf ergens in een koffiezaak, met zijn camera en computer

Zzp'ers zijn dus een groot onderdeel van de Nederlandse economie, maar is het ook iets voor jou is om als zzp'er te beginnen? We proberen je hier op weg te helpen door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

De voordelen van het werk als zzp'er

Laten we eerst met de voordelen van het werk als zzp'er beginnen, zzp is immers een hele goede manier om je eigen onderneming op te zetten en snel aan de slag te gaan.

Je neemt zelf alle beslissingen

Natuurlijk is een van de grootste voordelen van een zzp'er dat je zelf alle touwtjes in handen hebt. Je hoeft niets te overleggen met managers of aandeelhouders, nee je kunt je op je product of dienst focussen en je eigen visie nastreven.

Deze vrijheid zorgt ervoor dat je je creativiteit volledig kunt benutten en dat je geen rekening hoeft te houden met belemmeringen waar je bijvoorbeeld in loondienst wel mee te maken zou krijgen.

Je kunt zelf alle winst houden

Als commerciële onderneming wil je natuurlijk zoveel mogelijk winst maken en wil je je winst niet graag delen. Als zzp'er heb je minimale kosten, in tegenstelling tot een grotere onderneming heb je immers vaak geen kantoor of vaste werkruimte nodig. Daarbovenop hoef je je winst niet te delen met personeel, collega's en aandeelhouders.

Je hebt een flexibele planning

Als je veel waarde hecht aan een flexibele indeling van je tijd is het leven van een zzp'er wellicht iets voor jou. Als eigen baas kun je zelf bepalen wanneer je werkt en kun je gemakkelijk op onverwachte zaken reageren.

Ook zul je in veel gevallen niet aan één werkplek gebonden zijn, waardoor je kunt werken waar je maar wilt. Je kunt lekker thuis op de bank werken maar je kunt ook op een zonnige dag je laptop mee naar het park nemen.

Starten is laagdrempelig

Iedereen kan relatief gemakkelijk en zonder grote investering als zzp'er beginnen. Soms kun je simpelweg vanuit huis of vanuit een bibliotheek aan slag met niet meer dan een computer, je hebt lang niet zoveel kapitaal meer nodig als vroeger om met ondernemen te beginnen.

Uiteraard is het lang niet voor elke zzp'er zo simpel of goedkoop, in veel branches heb je wel degelijk een forse investering en/of complexe voorbereidingen nodig.

Diversiteit van werkzaamheden

Zzp'ers zijn alleskunners, je kunt immers niet de werkzaamheden onder specialisten verdelen, nee je moet zelf alles doen binnen je bedrijf. Voor sommigen klinkt dit als een nadeel, maar ik denk dat de gemiddelde zzp'er juist geniet van deze diversiteit aan werkzaamheden. Als zzp'er zul je je daardoor niet snel vervelen.

een fotograaf maakt foto's in de natuur

De nadelen van het werk als zzp'er

Uiteraard heeft zzp'er zijn niet alleen positieve kanten, er zijn ook een aantal concrete nadelen verbonden aan het werk als zelfstandige zonder personeel.

Je krijgt geen betaald ziekteverlof

In tegenstelling tot het werken in loondienst, is ziekte geheel je eigen zorg. Als je door ziekte werkdagen mist, loop je deze inkomsten mis tenzij je je van tevoren indekt, door bijvoorbeeld een inkomstenverzekering af te sluiten.

Het is daarom aan te raden, dat je je als zzp'er op alle mogelijk scenario's voorbereid, zodat je niet in de problemen komt. Er zijn veel verzekeringen beschikbaar voor verschillende incidenten, zoals: ongevallen, ziekte, inbraak, brand, etc.

Je krijgt geen betaald vakantieverlof

Vergelijkbaar met het bovengenoemde nadeel, is ook vakantieverlof geheel voor eigen rekening. Elke keer dat je een paar dagen weg wilt moet je hier dus niet alleen voor sparen, ook moet je de afweging maken of je de inkomsten kunt missen.

Wil je langer op vakantie? Dan kan dat afhankelijk van het type werk dat je doet problematisch zijn, wanneer je bijvoorbeeld klanten hebt die niet lang zonder jouw diensten kunnen. Als zzp'er ben jij de motor van je onderneming, alleen jij weet hoe alles werkt en wat er moet gebeuren, het zal dus heel moeilijk of zelfs onmogelijk zijn een invaller te vinden.

Financiële aansprakelijkheid

Je kunt als zzp'er kiezen voor een rechtsvorm met beperkte aansprakelijk, zoals bijvoorbeeld een BV, echter werkt het grote merendeel van zzp'ers als een eenmanszaak. Het grote nadeel van een eenmanszaak is dat je als eigenaar volledig financieel aansprakelijk bent voor je onderneming, de onderneming is een soort verlenging van jou. Loopt je bedrijf niet erg lekker of gaat je bedrijf zelfs failliet, dan kun je zelf financieel in de problemen komen.

Eenzaamheid

Een van de grootste nadelen en uitdagingen van de zzp'er is misschien wel het alleen werken, je mist de gezelligheid van collega's of personeel. Natuurlijk kun je het gezellig hebben met klanten of andere ondernemers op een flex werkplek, maar je moet alles alleen doen. Collega's kunnen elkaar motiveren, maar bovenal kan het goed zijn om ideeën uit te wisselen om tot een optimaal resultaat te komen, als zelfstandige moet je alles zelf bedenken.

De afweging om als zzp'er aan de slag te gaan

Het werk als zzp'er vereist een hoge mate van intrinsieke motivatie, je hebt een sterk karakter nodig om de discipline op te brengen die het werk als zzp'er vereist. Als zelfstandige moet je zowel een denker als een doener zijn zonder een 9 tot 5 mentaliteit. Je moet ook niet bang zijn om de risico's te nemen die aan het zelfstandig ondernemen verbonden zijn.

Als je over deze eigenschappen beschikt, denk ik dat de voordelen van het werken als zelfstandige, zwaarder wegen dan de nadelen. Als je besluit als zzp'er te starten, is dat een kans om zelf de controle te pakken en jouw droom na te jagen. Het belangrijkste Ingrediënt voor succes, is dat je ondanks de tegenslagen blijft proberen.

"Wees niet bang om te falen. Je hoeft het slechts één keer bij het rechte eind te hebben." - Drew Houston (Dropbox oprichter)