Alle artikelen

Nieuwe ondernemer? Zo schrijf je je in bij de KVK!

Als je recent besloten hebt als ondernemer te starten, is één van je eerste stappen om je nieuwe bedrijf in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, zodra je dat doet heb je namelijk een officieel erkende onderneming.

Een startend onderneming die zijn formulier ondertekend

We kunnen ons goed voorstellen dat de formaliteiten die bij het oprichten van een bedrijf soms overweldigend kunnen zijn, daarom helpen we je door in dit artikel uit te leggen wie zich bij de KVK in moet schrijven en hoe het proces gaat!

Wie moet zich bij de Kamer van Koophandel inschrijven?

Niet iedereen hoeft zich in te schrijven bij de KVK, dus het is verstandig eerst na te gaan of je aan de volgende criteria voldoet:

 • Je levert goederen en/of diensten. Je verkoopt bijvoorbeeld elektronica of je bent kapper
 • Je vraagt hier niet alleen een symbolische vergoeding voor, maar je rekent kosten met een winstoogmerk
 • Je neemt deel aan het (normale) economische verkeer. Je verkoopt of levert diensten aan klanten, het gaat dus niet om vriendendiensten

Als je aan deze bovengenoemde voorwaarden voldoet is het noodzakelijk dat je onderneming ingeschreven wordt bij de Kamer van Koophandel.

Hoe bereid je je voor op de inschrijving bij de KVK?

Oké, dus je weet dat je je onderneming in moet schrijven bij de KVK, dan is de volgende stap je op deze inschrijving voor te bereiden.

Kies een naam

Je onderneming heeft ten eerste een naam nodig, je mag echter niet zomaar elke naam kiezen, de volgende eisen worden aan de naam van een nieuwe onderneming gesteld:

 • De naam van je onderneming mag geen verkeerde indruk wekken
 • Je mag geen bedrijfsnaam van een ander gebruiken
 • Zorg dat je geen naam kiest die voor verwarring kan zorgen
 • Je mag deze tekens in de naam gebruiken: @ & - +
 • Andere tekens zoals ( ) ? ! * # / zijn niet toegestaan

Kies een rechtsvorm

Vervolgens kies je de rechtsvorm die het best bij je onderneming past, je kunt kiezen voor een simpelere rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zoals de eenmanszaak. Je kunt ook kiezen voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid zoals een besloten vennootschap.

Het is belangrijk dat je je research doet zodat je de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf kiest, sommige rechtsvormen zijn relatief eenvoudig om op te richten, maar stellen jou als ondernemer persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van de onderneming, andere rechtsvormen zijn moeilijker om op te richten, maar brengen geen persoonlijke risico's voor de eigenaar met zich mee.

Ga na of de belanghebbenden in het UBO-register moeten worden ingeschreven

In een Europees initiatief tegen corruptie en witwassen is het UBO-register opgezet, dat is een register waarin de belanghebbenden van een onderneming staan, UBO staat voor ‘ultimate beneficial owner’. Dit zijn belanghebbenden in een onderneming met meer dan 25% aandelenbezit of zeggenschap over de onderneming.

De volgende typen organisaties zijn verplicht hun belanghebbenden in het UBO-register op te nemen:

Als jouw onderneming in het UBO-register moet worden opgenomen moet je aanvullende formulieren invullen met de informatie van de belanghebbenden.

Hoe schrijf je een onderneming in bij de Kamer van Koophandel?

Als je de bovengenoemde voorbereidende stappen doorlopen hebt kun je je onderneming daadwerkelijk inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Je doorloopt hierbij de volgende stappen:

 1. Via de website van de Kamer van Koophandel begin je het proces door naar de inschrijfpagina te gaan en je gekozen rechtsvorm te kiezen.
 2. Vervolgens word je, afhankelijk van de gekozen rechtsvorm, gevraagd een aantal inschrijfformulieren in te vullen.
 3. Als je de formulieren ingevuld en gecontroleerd hebt, kun je op dezelfde website een afspraak maken op een van de KVK-kantoren, je dient hier de inschrijfkosten van € 51,30 te betalen. Gefeliciteerd! Als je deze stappen doorlopen hebt is je bedrijf formeel opgericht!

Wat kun je na je inschrijving verwachten?

Als je binnen een week met je onderneming begint, krijg je direct na afloop van de afspraak in het KVK-kantoor je KVK-nummer, dat is een belangrijk identificatienummer van je onderneming die je nog vaak zult gebruiken.

Als je aangegeven hebt dat je pas later met je onderneming aan de slag gaat, krijg je een week voor datum pas je KVK-nummer toegewezen, je hoeft hiervoor echter niet nog een keer naar het KVK-kantoor.

Als je kiest voor een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid of een samenwerkingsverband, krijg je naast een KVK-nummer ook een RSIN toegewezen.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.