Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Besloten vennootschap (bv)

Besloten vennootschap (bv) - Wat is een besloten vennootschap?

Een besloten vennootschap (bv) is een veelvoorkomende rechtsvorm in Nederland die als rechtspersoon geldt. De eigenaar is dus niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv, zoals bij een eenmanszaak wel het geval is.

Wil jij graag voor jezelf beginnen? Gebruik dit stappenplan om een bv op te richten!

Een bv is met ruim 800.000 inschrijvingen een ontzettend populaire rechtsvorm in Nederland, echter is het voordat je een bv opricht belangrijk dat je de voor- en nadelen goed tegen elkaar afweegt en geïnformeerd voor een rechtsvorm kiest.

Is het een goed idee om een bv te starten?

Zoals bij elke andere rechtsvorm het geval is, kleven er ook aan het oprichten van een bv voordelen en nadelen. Welke rechtsvorm het best bij jouw als ondernemer past hangt van een tal van factoren af, we kunnen je dus niet vertellen welke rechtsvorm het beste is. We kunnen je wel helpen door de voor en nadelen voor overzichtelijk te maken:

De voordelen van een bv

Je hebt beperkte aansprakelijkheid: Een van de grote voordelen van een bv, is dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming, zoals bijvoorbeeld bij een eenmanszaak wel het geval is. Dit is echter wel onder de voorwaarde dat je juist handelt en dat je onderneming bijvoorbeeld niet door nalatigheid failliet gaat.

Aandelen zijn gemakkelijk overdraagbaar: Omdat een bv niet persoonsgebonden is zoals bijvoorbeeld in een eenmanszaak wel het geval is, zijn de aandelen veel gemakkelijker en sneller overdraagbaar dan bij een eenmanszaak het geval is. Echter is het overdragen van aandelen voor een bv moeilijk dan voor een nv.

De onderneming kan uit meerdere oprichters bestaan: Je kunt alleen een bv oprichten, maar je kunt er ook voor kiezen de lasten te verdelen en samen met partners de onderneming op te richten.

Je betaald een lager belastingtarief: Met een bv betaal je bij een hogere omzet een lager belastingtarief, ook kun je van aftrekposten zoals de innovatiebox of de investeringsaftrek gebruik maken. Met een nettowinst vanaf €80.000,- per jaar ben je als bv belastingtechnisch goedkoper uit dan een eenmanszaak.

De nadelen van een bv

Je kunt geen gebruik maken van de aftrekposten voor starters: Doordat je als bv geen gebruik kunt maken van aftrekposten voor starters zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek, ben je belastingtechnisch met een bv duurder uit wanneer je jaarlijkse winst onder de €80.000,- ligt.

Je moet oprichtingskosten betalen: Zoals we hierboven al eerder beschreven hebben, betaal je bij het oprichten van een bv kosten aan een notaris.

Je hebt relatief hoge administratieve lasten: Als bv zijnde krijg je te maken met een complexere boekhouding, je zult zelf dus een stuk meer tijd of geld in je boekhouding moeten stoppen dan wanneer je bijvoorbeeld een eenmanszaak hebt.

Je moet aan het minimaal DGA-salaris voldoen: Je moet jezelf als eigenaar van een bv een salaris uitkeren dat niet onder het minimumloon uitkomt, je kunt dus niet alles in je onderneming investeren.

Kun je naar een andere rechtsvorm overstappen met je bv?

Als je bv goed loopt en een mooie groei doormaakt, kun je overwegen je onderneming om te zetten naar een naamloze vennootschap (nv), dat is een rechtsvorm die veelal voor grotere ondernemingen gebruikt wordt. Het grote voordeel van een nv is, dat haar aandelen gemakkelijk en zonder notariële akte overdraagbaar zijn. Een nv kan jouw onderneming zodoende minder beperken in de uitbreiding van het bedrijfskapitaal. Om je bv naar een nv om te zetten, moet je aan de volgende eisen voldoen:

  • De aandeelhoudersvergadering moet het besluit tot omzetting nemen
  • Een besluit tot wijziging van de statuten moet genomen worden
  • Je hebt een verklaring van geen bezwaar nodig
  • Je hebt een verklaring van het eigen vermogen van de onderneming van de registeraccountant nodig

Bv's bij Debitoor

Als je net een bv opgericht hebt of je overweegt een bv op te richten ben je bij Debitoor aan het juiste adres. Wij begrijpen heel goed dat boekhouden en factureren in het begin intimiderend kan zijn en daarom helpen wij je graag op weg. Met onze software kun je op een simpele, overzichtelijke en efficiënte manier je boekhouding bijhouden. Daarnaast kun je onze software gebruiken om unieke facturen te ontwerpen, versturen en om bij te houden of je klanten al betaald hebben. Op deze manier nemen wij zoveel mogelijk administratieve lasten uit handen, zodat jij je volledig op je product of dienst kunt focussen.