Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Belasting toegevoegde waarde (btw)

Belasting toegevoegde waarde (btw) - Wat is btw?

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde, en wordt ook wel Omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die wordt geheven bij de verkoop van goederen en diensten en wordt betaald door de consument die de goederen of diensten heeft aangeschaft.

Je btw-aangifte doen was nog nooit zo makkelijk. Debitoor houdt je btw bij met cloud-based boekhoudsoftware. Probeer Debitoor 7 dagen gratis!

Voor ondernemers is het registreren van de btw belangrijk in de boekhouding, omdat de Belastingdienst de meeste bedrijven vraagt om elk kwartaal een btw-aangifte te doen.

Hoe werkt de btw?

De btw wordt in principe door de afnemer of consument betaald en zit in de verkoopprijs. Wanneer jij als ondernemer producten of diensten verkoopt, dan moet jij de btw hierover innen bij jouw klant.

Vervolgens ben jij verantwoordelijk voor het afdragen van de btw over jouw verkopen aan de Belastingdienst.

Het bedrag dat je als ondernemer aan btw moet afdragen wordt verminderd met de btw die jij hebt betaald aan andere bedrijven bij je bedrijfsuitgaven. Deze btw wordt daarom aftrekbaar genoemd.

Btw-plichtige bedrijven onderling heffen dus wel btw aan elkaar, maar dragen het feitelijk niet af aan de Belastingdienst.

Wanneer ben je btw-plichtig?

Voor de meeste goederen en diensten geldt dat je als ondernemer btw in rekening moet brengen bij je klanten.

Er zijn echter verschillende goederen en diensten door de Belastingdienst vrijgesteld van de btw. Wanneer je bedrijf alleen vrijgestelde goederen en diensten levert, hoef je dus geen btw te berekenen en te heffen.

Voorbeelden van door de Belastingdienst vrijgestelde goederen en diensten zijn:

 • Onderwijs
 • Gezondheidszorg
 • Kinderopvang

Bij inschrijving van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel wordt meestal duidelijk of je btw-plichtig bent. Je zult in dat geval een btw-nummer toegekend krijgen. Er zijn echter ook bedrijven die zowel vrijgestelde als goederen en diensten inclusief btw leveren.

Kleineondernemersregeling

Handig om te weten: je kunt belastingvermindering op de btw krijgen wanneer je een kleine ondernemer bent die voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen
 • Na aftrek van de voorbelasting moet je in één jaar minder dan € 1.883 btw afdragen
 • Je onderneming is in Nederland gevestigd
 • Je voldoet aan je administratieve verplichtingen voor de btw

De kleineondernemersregeling kan je veel voordeel opleveren, dus let goed op of je aan deze voorwaarden voldoet. In ons artikel over de kleineondernemersregeling kun je meer lezen.

Welke btw-tarieven zijn er?

Er zijn verschillende btw-tarieven die kunnen gelden. De hoogte van het toegepaste tarief is afhankelijk van welke goederen en diensten verkocht worden.

21% standaard btw-tarief

Sinds 1 oktober 2012 geldt het standaard btw-tarief van 21% op goederen en diensten. Dit algemene tarief geldt wanneer geen uitzondering met een lager tarief of vrijstelling van toepassing is.

9% laag btw-tarief

Er geldt een lager btw-tarief wanneer je bepaalde soorten goederen en diensten levert.

Belangrijke voorbeelden voor goederen met een laag tarief zijn:

 • Voedingsmiddelen (etenswaren en niet-alcoholische drinkwaren)
 • Water
 • Hulp- en geneesmiddelen
 • Kunst en boeken
 • Land- en tuinbouw

Voorbeelden van diensten met een laag tarief zijn:

 • Fiets-, schoen- en kledingreparatie
 • Diensten van kappers
 • Uitvoerende kunst
 • Sport
 • Personenvervoer

Op 1 januari 2019 is het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%.

0% btw-tarief

De Nederlandse btw of omzetbelasting belast alleen de goederen en diensten die in Nederland worden verbruikt.

Wanneer het verbruik in het buitenland plaatsvindt, geldt daarom een btw-tarief van 0%. Dit zogenaamde nultarief komt bijvoorbeeld voor als je goederen exporteert of werkt in internationaal transport of personenvervoer. Je moet dan de btw verleggen.

De Belastingdienst heeft een sectie over alle btw-tarieven voor meer informatie over welke goederen en diensten onder welke tarieven vallen of vrijgesteld zijn.

Btw-aangifte doen

De meeste bedrijven moeten per kwartaal een btw-aangifte (ook wel aangifte Omzetbelasting) doen bij de Belastingdienst.

In je aangifte moet je ten eerste aangeven hoeveel omzet je hebt gemaakt door verkoop van je goederen of diensten (in het binnen- en buitenland) en hoeveel btw je hierover hebt ontvangen. Je kunt ook de aftrekbare voorbelasting opgeven die je hebt betaald voor je zakelijke uitgaven.

Wanneer je de hele btw-aangifte hebt ingevuld is de uitkomst het bedrag dat je nog aan de Belastingdienst moet betalen of van hen terug moet krijgen.

Ook wanneer je net gestart bent met je bedrijf en nog geen omzet hebt, ben je verplicht een btw-aangifte te doen. Je krijgt voor de eerste keer van de Belastingdienst bericht over hoe en wanneer je je btw-aangifte moet doen.

Btw op een factuur

De btw is een belangrijk en verplicht onderdeel van je factuur. De Belastingdienst eist dat je tenminste de volgende punten voor de btw in je facturen opneemt:

 • het factuurbedrag exclusief btw dat bij de klant in rekening zal worden gebracht
 • het btw-tarief waarmee berekend wordt
 • het btw-bedrag dat door de klant betaald moet worden

Wanneer er verschillende btw-tarieven op je goederen of diensten van toepassing zijn, dan moet je deze apart op je factuur vermelden.

Btw administratie in Debitoor

Lijkt het bijhouden van de btw je veel werk? Geen zorgen, in Debitoor worden alle btw bedragen van je facturen en uitgaven automatisch in een btw-rapportage gezet.

Je kunt de rapportage op elk moment inzien zodat je makkelijk overzicht kunt behouden en bij je aangifte niet voor verrassingen komt te staan. Je kunt het overzicht maandelijks, per kwartaal of per half jaar bekijken.

Overzicht van je btw in Debitoor

Als je bij de Belastingdienst je btw-aangifte wilt doen over een bepaalde periode, druk je in Debitoor op de knop btw-aangifte doen. Je ziet dan precies welke bedragen je kunt gebruiken om in te vullen op je aangifte.

Vervolgens kun je de periode Markeren als gerapporteerd en wordt de periode in het groen weergegeven in het overzicht. Zo zie je duidelijk over welke perioden je nog aangifte moet doen.

Daarnaast kun je altijd het btw-tarief invullen op je facturen en berekent Debitoor automatisch de btw-bedragen.

Naheffingen of ontvangen terugbetalingen van de Belastingdienst worden ook automatisch in je Winst-en-verliesrekening opgenomen.