Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Btw-identificatienummer

Btw-identificatienummer – Wat is het btw-id?

Het btw-identificatienummer, in het kort ook wel btw-id genoemd, is een identificatienummer dat elke ondernemer voor de inkomstenbelasting toegewezen krijgt.

Heb je nog geen btw-identificatienummer? Regel je btw-id door je in te schrijven bij de KVK!

Het btw-identificatienummer is de vervanger van het oude btw-nummer (nu het omzetbelastingnummer), het nieuwe btw-id bestaat uit privacyoverwegingen niet langer uit het BSN of RSIN, in plaats daarvan is het btw-id opgebouwd uit:

  • De landcode NL
  • 9 (willekeurige) cijfers
  • De letter ‘B’
  • Een controlegetal van 2 cijfers

Een voorbeeld van een btw-identificatienummer is dus “NL321654987B01”

Wie heeft een btw-identificatienummer nodig?

Elke ondernemer die in Nederland btw-plichtig is, krijgt na inschrijving bij de Kamer van Koophandel automatisch een btw-identificatienummer toegewezen, je hoeft dus niet apart een btw-id aan te vragen.

Een onderneming is btw-plichtig als deze over de verkoop van goederen en/ of diensten btw moet heffen en afdragen aan de Belastingdienst.

Wanneer gebruik je een btw-identificatienummer?

Je gebruikt het btw-id niet als identificatienummer wanneer je contact opneemt met de belasting, daar gebruik je namelijk je omzetbelastingnummer (je oude btw-nr) voor. Het btw-id is bedoeld voor je externe communicatie en wordt onder andere in de volgende situaties gebruikt:

Btw heffen over je omzet

Zonder btw-identificatienummer mag je als ondernemer geen btw heffen over je omzet, en kun je dus niet op een wettige manier producten en/of diensten verkopen. Je moet dan ook altijd het btw-id vermelden op facturen, offertes, creditnota’s en op je website als je ook online verkoopt.

Als je iets “business to business” (b2b) verkoopt, zal je klant geen factuur zonder btw-id willen betalen aangezien het dan voor deze klant onmogelijk is de btw terug te vragen.

Btw verleggen in de EU

Als met andere EU-landen zakendoet is je btw-identificatienummer ook van groot belang. Als je de btw wilt verleggen of als de btw naar jouw onderneming verlegd dient te worden moet de btw-id van beide bedrijven op de factuur vermeld worden. Het is altijd verstandig om de btw-id van de buitenlandse partij te controleren.

Je kunt hierover meer lezen in ons artikel over het factureren aan buitenlandse klanten.

Wat is het verschil tussen het btw-identificatienummer en het btw-nummer?

De termen btw-identificatienummer en btw-nummer worden vaak door elkaar gehaald en dat is niet gek aangezien het btw-id het btw-nr in 2020 vervangen heeft, daarom wordt er nog wel eens over het btw-nr gesproken terwijl eigenlijk het btw-id bedoeld wordt.

Het format van het oude btw-nummer wordt nu het omzetbelastingnummer genoemd en wordt nog gebruikt voor de communicatie met de Belastingdienst.

Je btw-identificatienummer en Debitoor

Zodra je met Debitoor aan de slag gaat voeg je je btw-id toe via “Instellingen” > “Bedrijf”, vervolgens kun je naast je overige bedrijfsinformatie je btw-id toevoegen.

Je btw-id wordt vanaf nu automatisch weergegeven op alle facturen en offertes die je met Debitoor maakt, zo zorg je ervoor dat je altijd aan de wettelijke voorschriften voldoet!

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.