Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Btw-nummer

Btw-nummer - Wat is een btw-nummer?

Een btw-nummer is een identificatienummer voor de Belastingdienst dat je ontvangt als je een ondernemer voor de omzetbelasting bent. Het bestaat uit 14 letters en cijfers.

Btw-aangifte doen hoeft niet moeilijk te zijn! Debitoor houdt automatisch de btw voor je bij over al je facturen. Probeer Debitoor 7 dagen gratis!

Een Nederlands btw-nummer begint altijd met de landcode NL, gevolgd door 9 cijfers en een toevoeging in de reeks B01 t/m B99. Een voorbeeld hiervan is: NL001234567B01.

Je vindt je btw-nummer terug op alle brieven en andere communicatie die je van de Belastingdienst ontvangt over de omzetbelasting.

Wie heeft een btw-nummer nodig?

Wanneer je als een btw-plichtige ondernemer gezien wordt door de Belastingdienst, dan krijg je automatisch een btw-nummer toegewezen nadat je je bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Je bent btw-plichtig als je over de goederen en diensten die je verkoopt btw moet heffen en afdragen aan de Belastingdienst.

Wanneer je bedrijf alleen vrijgestelde goederen of diensten levert, krijg je dus geen btw-nummer na inschrijving. Je mag dan geen btw heffen over je goederen of diensten.

Wanneer gebruik je een btw-nummer?

Naast dat je btw-nummer een identificatienummer is voor de Belastingdienst, is het met name belangrijk wanneer je de volgende acties wilt uitvoeren.

btw heffen over je omzet

Zonder btw-nummer mag je als ondernemer geen btw heffen over je verkopen. Je moet daarom altijd je btw-nummer vermelden op je factuur en als je online verkoopt dan moet je btw-nummer ook op je website staan.

Een klant die ook een ondernemer is zal een factuur zonder btw-nummer niet willen betalen, omdat ze de voorbelasting van een factuur zonder Btw-nummer niet terug kunnen claimen.

btw verleggen in de EU

Wanneer je veel zaken doet binnen de EU is een btw-nummer van extra belang. Als je de btw wilt verleggen of naar jou verlegd wordt, moet het Europese btw-nummer van beide bedrijven op de factuur vermeld zijn. Het is verstandig om het btw-nummer van je buitenlandse partner ook altijd te controleren.

Lees meer over waar je op moet letten bij het factureren naar het buitenland.

Verschil tussen een btw-nummer en een KvK-nummer

Het btw-nummer wordt vaak verward met het KvK-nummer van een bedrijf. Dit is niet vreemd, beide nummers worden vaak verplicht vermeld op facturen en andere vormen van zakelijke communicatie.

Een KvK-nummer is echter meer bedoeld om aan te tonen dat het bedrijf officieel en geregistreerd is in het Handelsregister. Andere partijen kunnen aan de hand van het KvK-nummer informatie zoeken over elk geregistreerd bedrijf. In tegenstelling tot het btw-nummer heeft het KvK-nummer niets te maken met belastingen.

Het grootste herkenbare verschil tussen de nummers is dat een btw-nummer bestaat uit 14 letters en cijfers en een KvK-nummer bestaat uit 8 cijfers.

Je btw-nummer in Debitoor

In Debitoor wordt je btw-nummer automatisch op je facturen en offertes vermeld. Zo vergeet je niet per ongeluk aan de wettelijke verplichting te voldoen.