Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Cloud

De cloud - Wat is de cloud?

De cloud is een netwerk van servers die helpen met het uitvoeren van applicaties of die bepaalde onlinediensten leveren.

Een van de grote voordelen van boekhoudsoftware in de cloud is dat je gemakkelijk samen kunt werken met anderen. Lees hier hoe je effectief met je boekhouder samenwerkt met een boekhoudprogramma.

In tegenstelling tot traditionele software die voor gebruik gedownload en geïnstalleerd moet worden op de computer, kun je software in de cloud online gebruiken via je browser. Duidelijke voorbeelden van cloud computing zijn de Samsung cloud, Google cloud, Icloud en Onedrive.

De laatste jaren heeft cloud computing een forse opkomst gemaakt en gebruiken we veel diensten in de cloud. In het begin ging het vooral om cloud opslag, maar nu is de kans groot dat de films die je kijkt , de mails die je ontvangt en de muziek waarnaar je luistert allemaal uit de cloud afkomstig zijn, het is zeer innovatieve technologie en vaak zijn diensten in de cloud zelfs gratis. Cloud technologie breidt zich steeds verder uit, categorieën zoals cloud gaming zijn in opmars.

De voordelen van de cloud

Een van de meest vanzelfsprekende voordelen van de cloud is dat je altijd en overal toegang hebt tot je account, zolang je een apparaat met een internetverbinding hebt.

Een ander voordeel is natuurlijk dat je geen zware software op je computer hoeft te installeren die geheugen en vermogen van je computer in beslag neemt. De meeste processen vinden namelijk plaats op de servers van de dienstverlener, zodoende heb je dus ook geen krachtige, dure computer meer nodig.

Tot slot is een voordeel van cloud computing dat updates achter de schermen worden uitgevoerd en je hier zelf geen aandacht aan hoeft te schenken. Ook kan de software met een veel grotere regelmaat geüpdatet worden, de ontwikkelaar stoort de gebruiker namelijk niet met de updates en hoeft dus ook niet te wachten tot hij een collectie van verbeteringen opgespaard heeft.

De nadelen van de cloud

Ondanks de vele voordelen, heeft de cloud natuurlijk ook nadelen. Het meest vanzelfsprekend is dat je om gebruik te maken van software in de cloud, je altijd een internetverbinding nodig hebt. Voor mensen zonder goede internetverbinding kan het een betere optie zijn van offline software gebruik te maken.

Een veelvoorkomende zorg over cloud computing is dat het minder veilig zou zijn dat traditionele software, zo zouden onlineservices makkelijk gehackt kunnen worden of zou er data verloren kunnen gaan. Echter is uit onderzoek gebleken dat dit niet het geval is, data in de cloud blijkt zelfs veiliger.

Debitoor facturatiesoftware in de cloud

Debitoor facturatie- en boekhoudsoftware werkt via de cloud, zo kun je altijd en overal je boekhouding en facturatie inzien. Je kunt thuis, op werk of onderweg gemakkelijk facturen en uitgaven creëren.

Wij zijn van mening dat de voordelen van software in de cloud de nadelen overtreffen. Deze nieuwe manier om je computer te gebruiken creëert namelijk veel nieuwe mogelijkheden en zal zich in de toekomst blijven door ontwikkelen.