Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Creditnota

Creditnota - Wat is een creditnota?

Een creditnota (of creditfactuur) is een document dat op een factuur lijkt, met een verlaging of een kwijtschelding van het bedrag van een eerdere factuur.

Creëer en verzend een gepersonaliseerde en professionele creditnota naar je klant in een paar klikken. Probeer Debitoor gratis voor 7 dagen.

Een creditnota compenseert met een negatief bedrag een factuurbedrag dat de verkoper eerder in rekening heeft gebracht bij de klant. Hierdoor ontstaat een betalingsverplichting van de verkoper aan de klant.

Wanneer heb je een creditnota nodig?

Als ondernemer kun je een creditnota ontvangen of uitgeven. Voor kleine bedrijven komen beiden regelmatig voor.

Veelvoorkomende situaties kunnen zijn:

  • Je moet een fout op een factuur corrigeren
  • Je geeft je klant (na overleg) een korting op de originele factuur
  • Je klant stuurt producten retour en verwacht een terugbetaling
  • Je ontvangt beschadigde goederen van een leverancier en je retourneert deze, je ontvangt dan van de leverancier een creditnota.

Omdat je een factuur niet meer mag wijzigen of verwijderen nadat het definitief is gemaakt, zorgt een creditnota ervoor dat een latere wijziging of kwijtschelding van de factuur juist verwerkt wordt in je boekhouding. Daarnaast is het klantvriendelijk om je klant een bewijs te sturen dat er een wijziging of kwijtschelding van het factuurbedrag heeft plaatsgevonden en hij eventueel een terugbetaling zal ontvangen.

Hoe maak je een creditnota?

Voor het opstellen van een creditnota gelden dezelfde vereisten als voor een factuur. De creditnota krijgt een factuurnummer opeenvolgend op je laatste factuur. Het enige verschil is dat er een negatief bedrag op de creditnota komt en het verwijst naar de originele factuur.

Je kunt de originele factuur volledig ongedaan maken met een creditnota (crediteren) en daarna een geheel nieuwe factuur maken en verzenden naar je klant. Door het gebruik van een creditnota hoef je je originele factuur niet te verwijderen (want dit is niet toegestaan) en krijg je geen gaten in je serie factuurnummers.

Wanneer de originele factuur al betaald was door de klant, komt er door de creditnota een bedrag vrij. Afhankelijk van de situatie of de klant, kun je het bedrag terugbetalen of als een tegoed behouden voor de nieuwe factuur of volgende aankoop van de klant.

Voor een factuur mag je zoveel creditnota’s aanmaken als je wilt, zolang ze het originele factuurbedrag mara niet overschrijden. De originele factuur vormt samen met de creditnota de uiteindelijke nieuwe factuur.

Creditnota’s in Debitoor

Gelukkig bestaat er boekhoudsoftware als Debitoor om ervoor te zorgen dat de creditnota’s goed in je boekhouding worden opgenomen. Een creditnota wordt automatisch gelinkt aan de juiste originele factuur en krijgt een creditnota nummer toegewezen. Daarnaast wordt het bedrag van de creditnota automatisch verrekend met het factuurbedrag en opgenomen in je financiële overzicht.

Net zoals bij facturen, kun je in Debitoor ook je eigen design geven aan creditnota’s zodat ze er professioneel uitzien. Ook de BTW wordt meegenomen.

Maak professionele creditnota's in Debitoor