Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Douanerechten

Douanerechten – Wat zijn douanerechten?

Douanerechten zijn belastingen die indirect geïnd worden over de invoer en uitvoer van goederen van of naar het buitenland.

Importeert of exporteert jouw onderneming van en naar het Verenigd Koninkrijk? Dan moet je in 2021 misschien douanerechten betalen, zorg dat je goed voorbereid bent op de eventuele gevolgen van een no-deal Brexit!

Naast de functie van douanerechten om inkomsten voor de overheid te genereren, kunnen douanerechten ook worden ingezet om de binnenlandse markt te beschermen door import of export te ontmoedigen.

Er hoeven geen douanerechten betaald te worden wanneer er sprake is van handel tussen landen die lid zijn van dezelfde douane-unie of als er specifieke afspraken gemaakt zijn tussen deze landen.

Welke soorten douanerechten bestaan er?

We kunnen onderscheid maken tussen twee verschillende soorten douanerechten, er bestaan namelijk invoerrechten en uitvoerrechten. Zoals de naam al aanduidt, is een invoerrecht een belasting die betaald wordt voor een product dat een land binnenkomt en een uitvoerrecht is een belasting die betaald wordt over een product dat het land verlaat.

Uitvoerrechten en invoerrechten hebben vaak verschillende tarieven, het invoerrecht kan bijvoorbeeld 5% zijn en het uitvoerrecht 2%, het invoerrecht is meestal hoger dan het uitvoerrecht als maatregel om de binnenlandse markt te beschermen.

Wie betaald de douanerechten eigenlijk?

Betaald de koper of de verkoper invoerrechten? De importeur betaald de douanerechten, meestal (maar niet altijd) is de importeur ook de koper, maar de importeur is meestal niet de consument. Uiteindelijk zullen douanekosten desondanks toch voor de rekening van de consument komen wanneer de importeur zijn verkoopprijs met de douanekosten verhoogd en in principe de douanekosten aan de consument doorgeeft.

Dat de importeur de douanekosten betaald is echter niet altijd het geval en kan afhangen van verschillende factoren zoals wetgeving in het land van bestemming, wetgeving in het land van herkomst, specifieke voorwaarden van de douanerechten en specifieke voorwaarden van de douanerechten, over het algemeen worden douanerechten echter voor het overgrote deel aan de consument doorgegeven, ongeacht wie de kosten daadwerkelijk betaald.

Als je van plan bent goederen te importeren kun je de kosten van de Douanerechten met behulp van de website van de belastingdienst berekenen.

Hoe betaal je douanerechten?

De douanerechten worden betaald aan de Douane bij binnenkomst in een land en moeten worden betaald voordat de goederen worden ontvangen. Als je goederen uit het buitenland koopt, moeten deze door de douane worden gecontroleerd, waarna de Douane beslist of er een bedrag betaald moet worden, dit bedrag kan eventueel doorgegeven worden aan en geint worden door het postbedrijf.

Het bezorgbedrijf neemt contact op met de koper en geeft aanvullende informatie over hoe de betaling kan worden voltooid, meestal kan dat met een creditcard of online betaling. Na de betaling levert het bezorgbedrijf de goederen aan de koper.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.