Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Eenmanszaak

Eenmanszaak - Wat is een eenmanszaak?

Een eenmanszaak is een bedrijf waarbij één persoon alle verantwoordelijkheid draagt, maar desondanks kan een eenmanszaak wel degelijk personeel in dienst hebben.

Heb je een eenmanszaak en wil je graag een goede indruk achterlaten met mooie facturen? Debitoor helpt je graag met het ontwerpen van unieke facturen

Het starten van een eenmanszaak is laagdrempelig en het is daarom de meest gekozen rechtsvorm voor starters.

Hoe richt je een eenmanszaak op?

Het oprichten van een eenmanszaak is zeer eenvoudig en snel geregeld, je moet je eenmanszaak inschrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit kun je gemakkelijk doen via de KvK website.

Wat zijn de voor en nadelen van een eenmanszaak?

Net als alle andere rechtsvormen brengt het oprichten van een eenmanszaak voordelen en nadelen met zich mee, het is daarom belangrijk dat je als ondernemer voor de juiste rechtsvorm kiest.

Voordelen

  • Eenvoud: Bij het oprichten van een eenmanszaak komen minder formaliteiten kijken dan bijvoorbeeld bij het oprichten van een besloten vennootschap (bv) het geval is. Je bent in een uurtje klaar en je krijgt binnen een week je KvK-nummer waarna je kunt beginnen.
  • Goedkoop: Er is geen startkapitaal nodig om een eenmanszaak op te richten, zoals bijvoorbeeld bij het oprichten van een Naamloze Vennootschap (nv) wel het geval is. Ook hoeven er bij het oprichten van een eenmanszaak geen administratieve kosten betaald te worden, terwijl deze kosten bij het oprichten van een besloten vennootschap op kunnen lopen tot €1500.

Nadelen

  • Financieel risico: Het grote nadeel van een eenmanszaak is dat het vermogen van je onderneming en jouw persoonlijke vermogen als één gezien worden, hierdoor loop je zelf financieel risico. Mocht je bedrijf in de schulden komen of zelfs failliet gaan, dan kunnen schuldeisers aanspraak maken op je persoonlijke bankrekening, inboedel of zelfs je koopwoning.

Kun je naar een andere rechtsvorm overstappen met je eenmanszaak?

Het komt vaak voor dat startende ondernemers als eenmanszaak beginnen, maar na verloop van tijd willen overstappen naar een andere rechtsvorm, bijvoorbeeld naar een BV. De Kvk schrijft 3 verschillende manieren voor om dit te doen, maar waar het in principe op neerkomt is dat je een BV opricht en vervolgens alle bedrijfsmiddelen van je eenmanszaak aan deze BV verkoopt. Het is van groot belang dat je alle stappen van de overstap juist doorloopt en alle regels.

Eenmanszaken bij Debitoor

Als je net met je eenmanszaak gestart bent komen er veel dingen op je af. Zeker de boekhouding kan door starters soms als intimiderend worden gezien, maar wij zijn bij Debitoor van mening dat dat nergens voor nodig is. Met onze software wordt je boekhouding simpel, overzichtelijk en efficiënt. De functies van onze software bestaan onder andere uit: Het ontwerpen van unieke facturen, het onderweg registreren van uitgaven en inkomsten via onze app en het aanleggen van een automatische bankkoppeling.