Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
EORI-nummer

EORI-nummer – Wat is een EORI-nummer?

EORI staat voor “Economic Operator Registraton Identification” en is een identificatienummer dat bedrijven die importeren uit of exporteren naar landen buiten de Europese Unie (EU) nodig hebben.

Exporteert jouw onderneming naar het Verenigd Koninkrijk? Zorg dan dat je op de hoogte bent van de regels met betrekking tot het verleggen van de btw.

Het EORI-nummer werd in 2009 door de EU geïntroduceerd en vormt sindsdien een belangrijk middel voor Douanes om bedrijven te identificeren. Voorheen werd het “Traders Union Reference Number System ” gebruikt om internationale transacties in de gaten te houden, maar dit systeem is geheel vervangen door EORI.

Als je niet zeker weet of jouw onderneming een geldig EORI-nummer heeft voor een specifiek land, kun je een online EORI-checker gebruiken, zoals bijvoorbeeld de EORI-checker van het Verenigd Koninkrijk, om te kijken of jouw onderneming in een EORI-database staat.

Heeft jouw onderneming een EORI-nummer nodig?

Elk individu of bedrijf, ongeacht grootte, die goederen wil exporteren naar of importeren van buiten de EU om commerciële redenen, heeft een EORI-nummer nodig, dat geldt ook voor landen met een sterke handelsrelatie met de EU zoals Zwitserland en Noorwegen.

Het EORI-nummer wordt gebruikt voor de import en export van goederen om commerciële redenen, bij import en export voor particuliere consumptie is dit nummer dus niet noodzakelijk.

Als je onderneming in verschillende landen in de EU actief is, heb je voor elk land apart een EORI-nr. nodig, als je vanuit dat land goederen importeert of exporteert.

Wat als je geen EORI-nummer hebt?

Als je geen EORI-nummer hebt en je toch goederen wilt importeren en exporteren van of naar een land buiten de EU, kun je in het beste geval een langdradig en duur proces verwachten bij de desbetreffende Douane. In het ergste geval worden de goederen geweigerd en verlies je de gemaakte kosten en misschien zelfs de goederen.

Hoe kom je aan een EORI-nummer

Afhankelijk van je situatie zijn er verschillende manieren om aan een EORI-nummer te komen, sommige ondernemers kunnen hun nummer zelf samenstellen terwijl anderen dit nummer zullen moeten aanvragen bij de Belastingdienst.

EORI-nummer zelf samenstellen

Als je zelf aangifte doet in Nederland kun je zelf een EORI-nummer samenstellen, je doet dit als volgt:

  • Begin het EORI-nummer met “NL”.
  • Vervolgens plaats je achter “NL” je RSIN-nummer, als je een eenmanszaak hebt gebruik je in plaats daarvan je BSN-nummer.
  • Het EORI-nr. dient uit 9-cijfers te bestaan, dus als je nummer korter is vul je deze op met nullen tussen “NL” en je RSIN/BSN-nummer.

Een kort voorbeeld van een zelf samengesteld EORI-nummer: is je RSIN-nummer 123456? Dan is je EORI-nummer dus NL000123456.

EORI-nummer aanvragen

Als je in het buitenland aangifte doet of als je een andere aangifte laat doen, moet je een EORI-nummer aanvragen. Je doet dit simpelweg door een formulier op de website van de Belastingdienst in te vullen.

Het EORI-nummer en Brexit

De Brexit die 1 januari 2021 voltrokken is brengt natuurlijk veel onzekerheden met zich mee en het kan voor ondernemers soms moeilijk zijn zich aan de nieuwe situatie aan te passen.

Aangezien handel met het Verenigd Koninkrijk nu ineens een transactie tussen de EU en een land buiten de EU is, heb je nu voor import en export tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk een EORI-nummer nodig.

Het is belangrijk dat je goed uitzoekt hoe de nieuwe situatie in elkaar zit, voor sommige ondernemers is het namelijk nodig om zowel over een Nederlands als een Brits EORI-nummer te beschikken. We raden je aan de informatie op de website van de Britse overheid goed door te lezen.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.