Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Factuur

Factuur - Wat is een factuur?

Een factuur is een document waarop een overzicht staat van 1) de geleverde diensten of goederen door de verkoper en 2) het bedrag dat de klant hiervoor moet betalen. Een factuur wordt door de verkoper opgesteld.

Klaar om facturen te maken? Creëer en verzend eenvoudig je eerste factuur met het Debitoor factuurprogramma. Probeer Debitoor gratis voor 7 dagen.

Daarnaast geeft een factuur gedetailleerde informatie over wat er verkocht is, waar het bedrag uit bestaat, hoe en wanneer de koper moet betalen en eventueel andere voorwaarden die van toepassing kunnen zijn.

Wat moet je in een factuur zetten?

Wil je een factuur opstellen? Let dan goed op. De Belastingdienst heeft bepaalde eisen waar een factuur aan moet voldoen.

De volgende gegevens moet je in ieder geval in je factuur zetten:

 • Jouw volledige (bedrijfs)naam en adres
 • De volledige naam en het adres van de klant
 • Jouw btw-nummer
 • Jouw KvK-nummer
 • De datum waarop de factuur is verzonden
 • Een uniek factuurnummer (je factuurnummers moeten opeenvolgend zijn).

Daarnaast moet je de geleverde goederen of diensten goed in kaart brengen door de volgende punten in je factuur op te nemen:

 • Een duidelijke omschrijving van de goederen of diensten die je hebt verleend
 • De hoeveelheid van de geleverde goederen of diensten (bijvoorbeeld het aantal producten of de gewerkte uren)
 • De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd door jou
 • Het bedrag exclusief btw dat je de klant in rekening brengt
 • Het btw-tarief dat berekend wordt
 • Het btw-bedrag dat de klant moet betalen.

Er gelden veel bijzondere regels voor verschillende soorten ondernemingen. Bekijk of deze op jouw bedrijf van toepassing zijn in de aangepaste regels die zijn opgesteld door de Belastingdienst.

Waarom is factureren belangrijk?

Facturen zijn eigenlijk de pilaar van je verkoopproces. Een factuur is het document dat de rekening vormt aan je klant voor de goederen en diensten die je hebt geleverd.

Een goed opgestelde factuur is een juridisch document dat als bindende overeenkomst fungeert. Daarom zijn facturen niet alleen belangrijk om je verkopen en betalingen bij te houden, maar ook om eventueel formeel actie te ondernemen op achterstallige en ontbrekende betalingen.

Design professionele facturen met Debitoor

Inkoopfactuur vs. verkoopfactuur

Wanneer je een eigen bedrijf hebt, kan je te maken krijgen met 2 verschillende soorten facturen. Maar wat is nu het verschil?

 • Inkoopfactuur
  Je krijgt een inkoopfactuur als jij bij iemand anders goederen of diensten inkoopt voor jouw onderneming. De leverancier van deze goederen of diensten zal jou dan een factuur toesturen.

 • Verkoopfactuur
  Als jij zelf goederen of diensten hebt verleend aan een klant, dan moet jij een verkoopfactuur opstellen en aan de klant toesturen.

Online factureren

Tegenwoordig maken online factuurprogramma’s het heel makkelijk om facturen te creëren en te verzenden. Cloud-gebaseerde software is altijd en overal beschikbaar, zodat je ook onderweg kunt factureren. De enige dingen die je nodig hebt zijn: een internetverbinding en een smartphone, tablet of computer.

Goede factuurprogramma’s bieden factuur templates aan die voldoen aan de juridische vereisten voor een factuur die gelden in het land waar je bedrijf in is gevestigd. De templates zorgen ervoor dat alle informatie die vereist is op je factuur staat en jij hoeft alleen de gegevens nog in te vullen.

Factureren met Debitoor

Lijkt het je ingewikkeld om een factuur op te stellen? Geen zorgen! De software van Debitoor zorgt ervoor dat je heel makkelijk vanaf je computer, smartphone of tablet facturen kan maken, designen en verzenden. Daarnaast staat er altijd hulp voor je klaar, mocht je er toch zelf niet uitkomen.

Met onze gebruiksvriendelijke factuur voorbeelden (ook wel factuursjablonen of factuur templates genoemd) is het opstellen van professionele facturen supersimpel. Je kunt je facturen personaliseren door je bedrijfslogo of eigen afbeeldingen toe te voegen zodat het design perfect bij jouw bedrijf past. Voer daarnaast de ontvangen betalingen voor je facturen in en houd op die manier eenvoudig de betaalstatus bij.