Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Factuurstelsel

Factuurstelsel - Wat is het factuurstelsel?

Het factuurstelsel is een boekhoudmethode waarbij je zowel je inkomsten als je uitgaven verwerkt op de factuurdatum. Het is hierbij niet van belang of de betaling van de verkoop- of inkoopfactuur al daadwerkelijk heeft plaatsgevonden.

Debitoor hanteert standaard het factuurstelsel en zorgt ervoor dat je boekhouding altijd klopt. Probeer Debitoor 7 dagen gratis!

Het factuurstelsel is het tegenovergestelde van het kasstelsel. In het kasstelsel is de transactiedatum leidend in plaats van de factuurdatum.

Wanneer je het factuurstelsel toepast gaat je boekhouding er vanuit dat je het bedrag van je verkoopfacturen meteen hebt verdiend, ook al betalen je klanten pas later. Daarnaast moet je ook je uitgaven in de administratie opnemen op de factuurdatum van je ontvangen inkoopfactuur, zelfs als je van plan bent de factuur een maand later te betalen.

Voorbeeld:
Je hebt eind december 2018 een product verkocht aan een klant. Je schrijft op 27 december 2018 een factuur uit met een betalingstermijn van 30 dagen. De klant heeft je daarom pas op 20 januari 2019 betaald. Bij het factuurstelsel moet je het factuurbedrag in december 2018 in je boekhouding verwerken en telt de opbrengst nog mee voor je resultaat in 2018 in plaats van 2019.

Voor wie geldt het factuurstelsel?

De meeste bedrijven in Nederland hanteren het factuurstelsel voor hun administratie, omdat het kasstelsel alleen een optie is voor bedrijven die meer dan 80% aan particulieren verkopen. Wanneer je hier niet aan voldoet zul je het factuurstelsel toe moeten passen.

Je kunt het factuurstelsel en kasstelsel niet door elkaar toepassen. Indien je wilt wisselen van stelsel, zul je hiervoor een schriftelijk verzoek bij de Belastingdienst in moeten dienen.

Voordelen van het factuurstelsel vs. het kasstelsel

Het factuurstelsel zorgt ervoor dat het resultaat op je winst-en-verliesrekening niet afhankelijk is van de betalingssnelheid van je klanten. Je ziet per periode precies welke activiteiten je hebt verricht. Zo voorkom je dat het lijkt alsof je niks hebt gedaan in een bepaalde periode omdat je klanten je nog niet betaald hebben.

Bij je btw-aangifte kun je de voorbelasting al aftrekken voordat je de uitgave daadwerkelijk hebt gedaan. Dit kan met een goede timing natuurlijk zeer voordelig zijn bij grote aankopen. Zo hoef je de voorbelasting over je aankoop niet eerst voor te schieten.

Daarentegen geldt wel dat je de btw over je verkoopfacturen ook in het tijdvak van de factuurdatum aan de Belastingdienst moet afdragen, zelfs als je het bedrag nog niet hebt ontvangen van je klant.

Het factuurstelsel in Debitoor

Debitoor hanteert standaard het factuurstelsel. Zodra je een factuur hebt voltooid en verzonden wordt het bedrag automatisch opgenomen in je btw-aangifte en winst-en-verliesrekening. Zo kun je altijd inzien of je de goede richting op gaat.