Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Grondstoffen

Grondstoffen - Wat zijn grondstoffen?

Grondstoffen zijn de materialen die door een onderneming gebruikt worden om haar producten te fabriceren.

Het is belangrijk dat je inzicht hebt in je aankoop en verbruik van grondstoffen, lees meer over hoe je je uitgaven overzichtelijk bijhoudt!

Als je in de dienstverlenende sector werkzaam bent kom je waarschijnlijk niet met grondstoffen in aanraking, je produceert immers niets. Heb je echter een onderneming waarbij je met productieprocessen te maken krijgt, dan krijg je ongetwijfeld ook met grondstoffen te maken.

Welke soorten grondstoffen bestaan er?

We kunnen grondstoffen in een aantal verschillende soorten onderverdelen:

  • Natuurlijke of primaire grondstoffen: Afhankelijk van het soort productieproces kun je te maken krijgen met natuurlijke of primaire grondstoffen, dat zijn grondstoffen die direct in de natuur voorkomen zoals olie, gas, erts en gesteente. Deze grondstoffen vormen de basis voor veel producten zoals benzine, metaal, enz.
  • Halffabricaten: Een andere vorm van grondstof is het halffabricaat, dat is een grondstof die al een eerdere bewerkingsstap is ondergaan. Wat voor de ene onderneming het product is, is voor de volgende onderneming weer een grondstof. Stel je een onderneming voor die metaal produceert uit erts en dat metaal vervolgens doorverkoopt aan een horlogefabrikant, het metaal is voor de horlogemaker een grondstof.
  • Informatie als grondstof: Zelfs kennis of informatie kan in zeker zin als een grondstof beschouwd worden als deze informatie tot een zeker product verwerkt wordt. Zeker vanuit het perspectief van de overgang van industriële maatschappij naar kennismaatschappij is dit relevant. Een voorbeeld van het gebruik van informatie als grondstof is een boekhouder die informatie van verschillende transacties van een klant ontvangt en deze informatie verwerkt tot een belastingaangifte.
  • Secundaire grondstoffen: Tot slot zijn er ook nog secundaire grondstoffen, dat zijn 'oude' producten die vervolgens weer als grondstof voor een nieuw product gebruikt kunnen worden, recycling dus.

Grondstoffen en de boekhouding

In de boekhouding worden grondstoffen meestal op de balans bijgehouden als inventaris. Voor een toename van de grondstoffen worden de grondstoffen gedebiteerd en cash of de te betalen rekeningen worden gecrediteerd.

Wanneer deze grondstoffen vervolgens in het productieproces verbruikt worden, worden de grondstoffen gecrediteerd en wordt de voorraad eindproducten gedebiteerd. Wanneer de producten eenmaal verkocht zijn, wordt de prijs van de grondstoffen verwerkt in de kosten van de verkochte goederen.

Grondstoffen bij Debitoor

Met Debitoor boekhoud- en facturatiesoftware kun je gemakkelijk je uitgaven en activa bijhouden, waaronder ook je grondstoffen. Om grondstoffen met je Debitoor account vast te leggen, maak je simpelweg een nieuwe uitgave aan. Tot slot selecteer je 'Aankoop inventaris ' en kun je kiezen voor de subcategorie 'Grondstoffen'

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.