Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Hoofdelijke aansprakelijkheid

Hoofdelijke aansprakelijkheid – Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Als ondernemer krijg je waarschijnlijk af en toe met aansprakelijkheid te maken, het kan voorkomen dat je zelf aansprakelijk bent of dat je een ander aansprakelijk kunt stellen.

Wil je voorkomen dat je hoofdelijk aansprakelijk gesteld wordt? Dan kan het verstandig zijn een besloten vennootschap op te richten!

Wanneer je als ondernemer met aansprakelijkheid te maken krijgt, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat je je bewust bent van de verschillende soorten aansprakelijkheid en begrijpt hoe deze op jouw bedrijf van toepassing zijn, daarmee helpen we je in dit artikel op weg.

Wat is het verschil tussen hoofdelijke aansprakelijkheid en aansprakelijkheid voor gelijke delen?

Er bestaan verschillende vormen van aansprakelijkheid die beide een andere uitwerking hebben, de belangrijkste zijn hoofdelijke aansprakelijkheid en aansprakelijkheid voor gelijke delen:

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

Zowel als ondernemer als particulier kun je hoofdelijke aansprakelijk gesteld worden voor een bepaald contact, dat betekent dat je ondanks dat je een contract samen met partners aangegaan bent, dat jij, maar zo ook je partners voor 100% aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Een voorbeeld van hoofdelijke aansprakelijkheid

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een aannemersbedrijf hebt en je samen met een hoveniersbedrijf een project aangaat, waarin jullie beiden 50-50 winst maken, de klus is van tevoren betaald en in het contract staat dat jouw aannemersbedrijf en het hoveniersbedrijf hoofdelijk aansprakelijk zijn.

Er gaat helaas iets mis waardoor het project na slechts één werkdag definitief moet worden gestaakt door toedoen van het hoveniersbedrijf. Het bedrag moet worden terugbetaald aan de opdrachtgever samen met een kleine vergoeding voor de schade die het hoveniersbedrijf heeft aangericht aan de façade van het gebouw.

Omdat het hoveniersbedrijf blijkbaar in de financiële problemen zit en niet liquide genoeg is dit bedrag terug te betalen, wordt het volledige bedrag op je aannemersbedrijf verhaalt. Je aannemersbedrijf krijgt vervolgens wel het recht om 50% van de betaalde kosten te verhalen op het hoveniersbedrijf, maar gezien de situatie is het nog maar de vraag of het hoveniersbedrijf dit bedrag ooit terug kan betalen.

Wat is aansprakelijkheid voor gelijke delen?

Zoals je misschien wel verwacht, is aansprakelijkheid voor gelijke delen het tegenovergestelde van hoofdelijke aansprakelijkheid en betekent dit simpelweg dat elke betrokkene verantwoordelijk is voor zijn deel van de transactie.

Een voorbeeld van aansprakelijkheid voor gelijke delen

In het voorbeeld van hoofdelijke aansprakelijkheid zagen we dat kosten van een project geheel op een aannemersbedrijf verhaald konden worden, ondanks dat dit project samen met een hoveniersbedrijf aangegaan werd.

Stel dat de situatie exact hetzelfde is, behalve dat de twee partners aansprakelijk zijn voor gelijke delen, dan hoeft het aannemersbedrijf slechts 50% van het initiële bedrag terug te betalen, de overige 50% wordt vervolgens verhaald op het hoveniersbedrijf, hierbij loopt de klant natuurlijk het risico dat hij niet het volledige bedrag terugkrijgt als het hoveniersbedrijf niet in staat is dit terug te betalen.

Wanneer kun je hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden?

Je kunt niet zomaar hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden, dit hangt af van de rechtsvorm van je onderneming, de specifieke situatie van een transactie en een eventuele contractuele overeenkomst. Er is in de volgende situaties sprake van hoofdlelijke aansprakelijkheid:

  • Binnen een vennootschap onder firma (vof) kunnen de vennoten elk hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden
  • De bestuurders van een onderneming met rechtspersoonlijkheid kunnen in sommige situaties hoofdelijk aansprakelijk gesteld worden
  • Er is sprake van hoofdelijke aansprakelijkheid wanneer dit in het contract is opgenomen

Over het algemeen is hoofdelijke aansprakelijkheid echter niet de standaard, binnen de meest overeenkomsten is er sprake van aansprakelijkheid voor gelijke delen, dit is meestal ook binnen een maatschap het geval.

Hoe ga je om met een claim op je hoofdelijke aansprakelijkheid

Als je dit artikel leest, bestaat er een kans dat je dit doet omdat je een brief gekregen hebt waarin iemand je hoofdelijk aansprakelijk stelt, wat doe je dan?

Ten eerste is het belangrijk dat je goed nagaat of er überhaupt wel een goede reden is voor een aansprakelijkheidsclaim, is er wel schade geleden of zijn er echt afspraken die niet door je onderneming zijn nagekomen?

Blijkt dit het geval, dan moet je natuurlijk ook nog nagaan of er wel sprake is van hoofdelijke aansprakelijkheid, is dit standaard in jouw situatie of is dit afgesproken. Als je twijfelt is het zeer verstandig een advocaat of jurist in de arm te nemen om te bepalen welke vervolgstappen optimaal zijn.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.