Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Identificatienummers voor ondernemers

Identificatienummers voor ondernemers – Wat zijn dat?

Als ondernemer krijg je met veel verschillende identificatienummers te maken, die identificatienummers heb je nodig als je contact hebt met je klanten, de overheid of met andere bedrijven.

Beschik je nog niet over de vereiste identificatienummers? Zorg dan dat je deze nummers toegewezen krijgt door je in te schrijven bij de KVK!

We begrijpen goed dat al deze identificatienummers soms verwarrend kunnen zijn voor jou als ondernemer, daarom geven we in dit artikel een korte beschrijving van de verschillende identificatienummers.

Wat zijn de verschillende identificatienummers?

Als ondernemer kom je met verschillende nummers in aanraking, daarom leggen we kort van elk nummer uit waarvoor het nummer gebruikt wordt, op wie dit nummer van toepassing is en hoe je aan het nummer komt:

Btw-identificatienummer

Het btw-identificatienummer, ook wel btw-id genoemd, is één van belangrijkste nummers waarmee je als ondernemer te maken krijgt.

Het btw-identificatienummer heeft in 2020 het btw-nummer vervangen omdat uit privacyoverwegingen een nummer waarin het Burgerservicenummer van de ondernemer verwerkt is de voorkeur niet had.

Je krijgt automatisch een btw-id toegewezen zodra je je onderneming inschrijft bij de Kamer van Koophandel.

Je gebruikt je btw-id voor alle externe communicatie met bijvoorbeeld klanten en leveranciers.

KVK-nummer

Het KVK-nummer wordt, zoals de naam als suggereert, uitgegeven door de Kamer van Koophandel, je krijgt dit identificatienummer automatisch toegewezen bij je inschrijving.

Je gebruikt je KVK-nummer net als je btw-id bij externe communicatie, je bent bijvoorbeeld verplicht dit nummer te vermelden op facturen, brieven, offertes, etc.

Het KVK-nummer biedt belanghebbenden de mogelijkheid de legitimiteit van je onderneming te verifiëren, door te controleren of je bedrijf daadwerkelijk in het handelsregister van de KVK is ingeschreven.

Omzetbelastingnummer

Het omzetbelastingnummer is het oude btw-nummer, het nummer bevat dus nog wel het BSN van de ondernemer, voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden wordt in plaats van het BSN het RSIN gebruikt.

In tegenstelling tot het btw-id, wordt het omzetbelastingnummer alleen gebruikt voor communicatie met de Belastingdienst (en andere overheidsinstanties).

Ook dit nummer wordt automatisch aan ondernemingen toegewezen wanneer zij zich aanmelden bij de KVK.

Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer

Een ander nummer waar ondernemers mee te maken kunnen krijgen is het Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer, ook wel RSIN. Zoals de naam al zegt is dit nummer alleen van toepassing op ondernemers die onder de categorie van rechtspersoon of samenwerkingsverband vallen.

Als je een onderneming als een van de eerdergenoemde rechtsvormen aanmeldt bij de KVK, krijg je automatisch een RSIN toegewezen, je RSIN vormt tevens de basis voor je omzetbelastingnummer.

EORI-nummer

Tot slot kun je als ondernemer in aanraking komen met het EORI-nummer, dat is een identificatienummer dat je nodig hebt voor de import en export van goederen van en naar landen die geen lid zijn van de Europese Unie (EU).

Als je van en naar landen buiten de EU wilt importeren en exporteren is het dus noodzakelijk dat je een EORI-nummer hebt, afhankelijk van je situatie kun je dit nummer zelf samenstellen of moet je het nummer aanvragen bij de Belastingdienst.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.