Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
KvK-nummer

KvK-nummer - Wat is een KvK-nummer?

Een KvK-nummer is het nummer dat een bedrijf door de Kamer van Koophandel (KvK) krijgt toegewezen bij de inschrijving in het Handelsregister. Het KvK-nummer bestaat uit 8 cijfers.

Heb je je bedrijf net ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Debitoor is gemaakt om kleine ondernemers op weg te helpen. Probeer Debitoor 7 dagen gratis.

Het KvK-nummer toont aan dat het een officieel en geregistreerd bedrijf is. Elk bedrijf in Nederland moet zich namelijk inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit moet je uiterlijk een week na de start van je bedrijf doen.

Zodra je bedrijf is ingeschreven in het Handelsregister ontvang je een KvK-nummer en een btw-nummer wanneer je een btw-plichtig bedrijf hebt. Wil je meerdere handelsnamen toevoegen aan je bedrijf? Geen zorgen, je behoudt één en hetzelfde KvK-nummer.

Het KvK-nummer van je bedrijf kan eventueel wijzigen doordat je voor een andere rechtsvorm kiest of een bedrijf overneemt.

Waarom heb je een KvK-nummer nodig?

Een KvK-nummer is verplicht zodat andere ondernemers of particulieren altijd kunnen opzoeken met wie zij zaken (zullen) doen. Bij het Handelsregister kunnen zij aan de hand van het KvK-nummer informatie opvragen over je bedrijf. Het hangt af van de grootte en rechtsvorm van je bedrijf hoeveel informatie is in te zien.

Je bent wettelijk verplicht je KvK-nummer te vermelden op:

Alle ondernemers moeten hun KvK-nummer kenbaar maken. Als je zaken doet met andere ondernemers kun je met hun KvK-nummer dus ook informatie over hen opzoeken in het Handelsregister.

Wanneer kun je een KvK-nummer gebruiken?

Een KvK-nummer wordt meestal gebruikt ter bewijs dat je daadwerkelijk een bedrijf hebt. Veel bedrijven bieden voordelige tarieven of voorwaarden aan voor bedrijfseigenaren die ze niet aan nepbedrijven willen weggeven.

In het algemeen wordt om je KvK-nummer gevraagd bij bijvoorbeeld de aankoop van zakelijke goederen of diensten en bij het afsluiten van zakelijke leningen, verzekeringen en abonnementen.

Verschil tussen een KvK-nummer en een btw-nummer

Vaak wordt het KvK-nummer verward met het btw-nummer van het bedrijf. Beide nummers zijn verplicht voor ondernemers om te vermelden op facturen en andere zakelijke communicatie. Het btw-nummer is echter bedoeld voor de Belastingdienst.

Je krijgt automatisch een btw-nummer indien je een btw-plichtige onderneming hebt en omzetbelasting moet afdragen. Een btw-nummer is met name van belang wanneer je btw-aangifte moet doen of wanneer je de btw wilt verleggen.

Het grootste herkenbare verschil tussen de nummers is dat een KvK-nummer bestaat uit 8 cijfers en een btw-nummer bestaat uit 14 letters en cijfers.

Je KvK-nummer in Debitoor

Het factuurprogramma Debitoor zorgt er altijd voor dat je KvK-nummer duidelijk op je facturen en offertes vermeld wordt. Zo vergeet je niet per ongeluk aan de wettelijke vereisten te voldoen en kunnen je klanten altijd je bedrijfsinformatie opzoeken.