Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Maatschap (mts.)

Maatschap - Wat is een maatschap?

Een maatschap (mts.) is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid. Het is in principe een samenwerking tussen twee of meer vennoten (maten) die hun krachten bundelen door samen te werken of door bepaalde voorzieningen te delen.

Heb jij een maatschap? Lees hier hoe je samen aan de boekhouding werkt.

Maatschappen zijn erg populair bij mensen die een zogeheten 'vrij beroep' uitoefenen, denk bijvoorbeeld aan een tandarts en een orthodontist die samen een praktijk delen.

Is een maatschap iets voor jou en je partner?

Als je overweegt een maatschap op te richten, is het belangrijk dat je goed de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt, wellicht is een andere rechtsvorm zoals bijvoorbeeld een bv geschikter voor jou

De voordelen van een maatschap

  • Eenvoudig op te richten: Net als bij een eenmanszaak is het zeer gemakkelijk om een maatschap op te richten. Je hoeft geen rekening te houden met de vele formaliteiten die bij het oprichten van bijvoorbeeld een nv komen kijken. Als je extern als maatschap op wilt treden, moet je je inschrijven in het handelsregister van de KvK, als dit gedaan is kun je in principe meteen aan de slag.
  • Goedkope oprichting: Je hebt geen startkapitaal nodig om een maatschap op te richten, zodoende is deze rechtsvorm laagdrempelig voor startende ondernemers.
  • Je kunt kosten delen: Je kunt als maatschap veel kosten delen met je maten, denk hierbij aan bijvoorbeeld huurkosten, internetkosten etc.
  • Je kunt je kennis en vakmanschap bundelen: als maatschap kun je gemakkelijk samenwerken en elkaar helpen. Zelfs als het om een maatschap gaat waarin beide maten zelfstandig werken kan dit soms prettig zijn.

De nadelen van een maatschap

  • Financieel risico: Omdat een maatschap geen rechtspersoonlijkheid heeft zijn de maten persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de maatschap. Dit betekent dat als je bedrijf in de schulden komt of zelfs failliet gaat, jij en je maten hier in gelijke mate(tenzij anders afgesproken in het contract) verantwoordelijk voor gehouden kunnen worden.

Wat is het verschil tussen een maatschap en een vennootschap onder firma?

Een maatschap lijkt veel op een vennootschap onder firma (vof) en deze rechtsvormen worden dan ook regelmatig met elkaar verward. Het enige verschil tussen de twee zit in de opzet van de aansprakelijkheid:

  • Binnen een maatschap zijn de twee maten alleen voor hun eigen verplichtingen verantwoordelijk, als je maat een fout maakt kun je dus niet verplicht worden voor zijn kosten op te draaien. Daarom wordt er vaak gekozen voor een maatschap wanneer twee ondernemers voorzieningen delen, maar verder wel zelfstandig werken zoals in een huisartsenpraktijk het geval is.
  • Binnen een vof zijn alle maten in gelijke mate verantwoordelijk voor alles wat binnen de onderneming gebeurd, maakt je partner een fout? Dan kun jij daar dus ook verantwoordelijk voor gehouden worden. Voor deze rechtsvorm wordt vooral gekozen wanneer de maten samen een product of dienst leveren, denk bijvoorbeeld aan een bakkerij.

Een maatschap bij Debitoor

Als je als maatschap kiest via Debitoor de boekhouding en facturatie bij te houden kun je dat op twee manieren doen:

Je kunt ervoor kiezen dat één van de maten de 'accountant' wordt en alle transacties en facturaties verwerkt.

Als alle maten willen bijdragen aan de boekhouding biedt Debitoor daar ook een oplossing voor. Met onze software kunnen 3 partners tegelijk aan dezelfde boekhouding werken. Op die manier hebben alle maten tegelijk inzicht in de financiën van de maatschap.