Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Offerte

Offerte - Wat is een offerte?

Een offerte is een document dat een verkoper aan een potentiële klant aanbiedt, waarin een voorstel staat met betrekking tot de te leveren diensten of goederen voor een bepaalde prijs, onder bepaalde voorwaarden. Een offerte wordt soms ook wel een prijsopgave genoemd.

Creëer professionele, gepersonaliseerde offertes binnen een minuut met Debitoor’s factuurprogramma. Probeer Debitoor 7 dagen gratis.

Een offerte wordt juridisch gezien als een aanbod tot het sluiten van een overeenkomst met de potentiële klant. Wanneer de klant de offerte accepteert binnen de geldigheidsduur komt er een bindende overeenkomst tot stand tussen de verkoper en de klant, net zoals bij een factuur. Slechts in uitzonderingsgevallen kan een offerte daarna nog ingetrokken worden.

Wanneer gebruik je offertes?

Een offerte kan een belangrijk onderdeel zijn van het verkoopproces van veel kleine bedrijven of freelancers. Offertes worden meestal opgesteld op verzoek van een potentiële klant die meer informatie wilt over bepaalde goederen of diensten, voordat ze tot aankoop overgaan.

Potentiële klanten kunnen op die manier de offertes van verschillende verkopers vergelijken en een geïnformeerde beslissing maken. Het is voor jou als ondernemer daarom belangrijk om een aantrekkelijke, duidelijke en professionele offerte aan te bieden die je potentiële klant over de streep kan trekken.

Wat moet er in een offerte staan?

Hoe concreter je bent in je offerte, hoe beter. Houd er rekening mee dat zodra je klant je offerte accepteert, het een juridisch bindende overeenkomst wordt. Het is dus belangrijk dat er geen misverstanden kunnen bestaan, ook niet over aanvullende voorwaarden die je wilt stellen.

Zorg er in ieder geval voor dat de volgende gegevens in je offerte staan:

  • jouw bedrijfsgegevens
  • klantgegevens
  • de datum van de offerte
  • de geldigheidsduur of datum tot wanneer de offerte geldig is
  • het offertenummer
  • een duidelijke omschrijving van de aangeboden goederen of diensten, met indien van toepassing een (geschatte) tijdsduur
  • de prijs per eenheid en de totale prijs (incl./excl. btw)

Zie hieronder een voorbeeld van een offerte:

Maak mooie offertes in Debitoor - zie ons offerte voorbeeld

Daarnaast kan het verstandig zijn om je Algemene Voorwaarden en eventueel aanvullende of betalingsvoorwaarden bij te sluiten of ernaar te verwijzen, om mogelijke conflicten hierover later te voorkomen.

Offerte vs. Proforma factuur

Een pro forma factuur is een onofficiële factuur die naar de klant verzonden kan worden voordat de details definitief zijn. Offertes en pro forma facturen worden vaak op hetzelfde moment in het verkoopproces gebruikt, maar hebben toch nét een ander doel.

Een offerte wordt normaal gesproken verstuurd wanneer een potentiële klant om een prijsopgave vraagt of gewoon meer informatie wilt hebben over je diensten of goederen. Terwijl een proforma factuur meer gebruikt wordt wanneer je al met de klant overeengekomen bent om een dienst of product te leveren, maar de details van de factuur nog niet definitief zijn. Denk bijvoorbeeld aan een variabel aantal uren voor bepaalde werkzaamheden.

Offertes maken in Debitoor

Met Debitoor is het ontzettend makkelijk om professionele en gepersonaliseerde offertes te maken en te verzenden. Vul simpelweg je klantgegevens in, omschrijf je diensten of producten, en voeg eventueel extra voorwaarden of bijlagen toe.

Je kan met onze gebruiksvriendelijke templates binnen no-time een aantrekkelijke offerte designen met verschillende kleuren, lay-outs en lettertypen. Upload je eigen logo of afbeeldingen om je offerte te personaliseren en een professionele look te geven.

Is je offerte eenmaal naar je potentiële klant verzonden, dan krijg je een notificatie wanneer het is bekeken of geaccepteerd. Met een paar klikken kun je een geaccepteerde offerte vervolgens omzetten in een factuur.