Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Omzetbelastingnummer

Omzetbelastingnummer – Wat is het omzetbelastingnummer?

Het omzetbelastingnummer is één van de identificatienummers waarmee je als ondernemer te maken krijgt en is van belang wanneer je contact opneemt met de Belastingdienst.

Heb je nog geen omzetbelastingnummer? Lees hier hoe je je inschrijft bij de Kamer van Koophandel!

Het omzetbelastingnummer is qua format gelijk aan het oude btw-nummer (maar dan zonder landscode) en is dus als volgt opgebouwd:

  • Het BSN van de ondernemer of het RSIN
  • De letter ‘B’
  • Een controlegetal van 2 cijfers

Sinds de verandering in 2020 krijgen ondernemers nu dus me twee verschillende nummers te maken die aan de btw gerelateerd zijn.

Wie heeft een omzetbelastingnummer nodig?

Elke Nederlandse ondernemer die btw-plichtig is heeft een omzetbelastingnummer nodig, dit nummer krijgt de ondernemer automatisch toegewezen na de inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Wanneer je goederen en/of diensten verkoopt waarover je btw moet heffen en af moet dragen aan de Belastingdienst, ben je btw-plichtig.

Wanneer gebruik je een omzetbelastingnummer?

In tegenstelling tot je btw-identificatienummer, dat je verplicht moet delen op bijna alle communicatie met externe belanghebbenden, zoals op je website, factureren, etc. is je omzetbelastingnummer geen openbaar nummer.

Je gebruikt je omzetbelastingnummer uitsluitend om contact op te nemen met de Belastingdienst en eventueel voor ander overheidsdiensten.

Je omzetbelastingnummer in Debitoor

Aangezien je omzetbelastingnummer geen openbaar nummer is, word je in Debitoor niet om dit nummer gevraagd, er is immers geen reden om dit nummer met klanten of leveranciers te delen.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.