Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Periodieke Factuur

Periodieke Factuur - Wat is een periodieke factuur?

Een periodieke factuur is simpelweg een factuur die met een regelmatige frequentie naar dezelfde klant wordt verstuurd met steeds dezelfde factuurgegevens.

Stuur je maandelijks of zelfs wekelijks facturen naar dezelfde klant? Maak dan de periodieke facturen aan in Debitoor en laat ons het werk doen! Probeer Debitoor 7 dagen gratis.

Voor periodieke facturen gelden dezelfde vereisten als voor normale facturen. Het enige verschil met periodieke facturen is dat het met regelmaat naar dezelfde klant verzonden wordt.

Waarom zou je periodieke facturen instellen?

Je kunt veel efficiënter werken door een periodieke factuur in te stellen die automatisch naar je klant verzonden wordt volgens een door jou ingesteld schema. Zo hoef je niet elke maand of week dezelfde factuur te kopiëren, datum en factuurnummer aan te passen en opnieuw te verzenden. Dat is tenslotte niet de meest interessante taak.

Daarnaast hoef je geen reminders meer in te stellen voor jezelf en houd je tijd over voor dingen die je echt belangrijk vindt.

Wie zouden periodieke facturen moeten gebruiken?

Met name wanneer je bedrijf regelmatig dezelfde dienst of product levert aan een bepaalde klant, dan kan het handig zijn om periodieke facturen in te stellen.

Typische bedrijven die profijt hebben van periodieke facturen zijn bijvoorbeeld:

  • Verhuurbedrijven (van woningen, kantoren, apparatuur etc.)
  • Abonnementsdiensten (voor software, advertenties, streaming etc.)
  • Consultants

Hoe stel je een periodieke factuur in in Debitoor?

Het is heel simpel om periodieke facturen in te stellen in Debitoor. Je gaat naar het tabblad Facturen en hier klik je bovenin op het kopje Periodieke Facturen. Klik vervolgens op Nieuwe Periodieke Factuur en stel het periodieke schema in.

Je kunt onder Verzendopties kiezen of je:

  1. Debitoor periodiek conceptfacturen laat creëren en je de facturen vervolgens zelf handmatig naar de klant verzendt, of
  2. Debitoor de periodieke facturen automatisch laat verzenden zonder jouw tussenkomst

Wanneer je het schema eenmaal hebt ingesteld kun je de standaard factuurgegevens invullen voor de eerstvolgende factuur.

Ben je klaar? Klik dan op Opslaan en check het overzicht voordat je op “Starten” klikt om de periodieke facturen te activeren.

Stel periodieke facturen op met Debitoor

Na het starten van je periodieke facturen

Wanneer je schema actief is voor een periodieke factuur, heb je nog altijd de mogelijkheid om iets aan te passen of het schema te pauzeren of stop te zetten. Is bijvoorbeeld de prijs veranderd van je product of dienst, dan kun je de knop Bewerken klikken om de periodieke factuur aan te passen.

In andere gevallen dat je je periodieke facturen wilt pauzeren of stoppen, bijvoorbeeld omdat je diensten seizoensgebonden zijn, kun je gewoon op Stoppen klikken. De periodieke factuur blijft zichtbaar en je kunt op elk gewenst moment het schema weer starten.

Je vindt de periodiek verzonden facturen of conceptfacturen terug in de normale lijst onder Facturen. Ze hebben automatisch een opeenvolgend factuurnummer toegewezen gekregen.

Tijd besparen met periodieke facturen in Debitoor

De herhalende taak van elke maand dezelfde facturen sturen is verleden tijd met Debitoor’s factuurprogramma. Verspil hier geen tijd meer aan en laat Debitoor het saaie werk voor je doen. Zo kun jij je aandacht en energie besteden aan dingen waar je echt om geeft!

Design professionele facturen met Debitoor