Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
RSIN

RSIN - Wat is RSIN?

Het RSIN is een van de identificatienummers waarmee je als ondernemer mee te maken kunt krijgen, de afkorting staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatie Nummer.

Ben je van plan een Besloten Vennootschap op te richten? Lees meer over de stappen die je doorloopt als je een bv opricht!

Het RSIN heeft het fiscaal nummer in 2010 vervangen, soms wordt er nog wel eens van een fiscaal nummer gesproken, maar dan wordt dus eigenlijk RSIN bedoeld.

Wie heeft een RSIN

Niet elke ondernemer heeft een RSIN, zoals de naam al zegt is het RSIN voor:

Andere rechtsvormen die niet onder deze twee categorieën vallen, zoals de eenmanszaak, beschikken dus niet over een RSIN.

Hoe kom je aan een RSIN?

Ondernemers hoeven niets te doen om aan een RSIN te komen, wanneer rechtspersonen of samenwerkingsverbanden zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, krijgen zij naast een KvK-nummer automatisch een RSIN toegewezen.

Je kunt je RSIN gemakkelijk opzoeken in het handelsregister van de KvK, dit is een openbaar nummer en kan dus ook door derden opgezocht worden in het handelsregister.

Als je voor 2010 al een fiscaal-nummer (fi-nummer) had, is dit nummer automatisch omgezet naar een RSIN.

Waar wordt het RSIN voor gebruikt?

Het RSIN wordt hoofdzakelijk gebruikt om jouw onderneming te identificeren in de verschillende basisregistraties van de Nederlandse overheid.

Dankzij het RSIN is het niet nodig om bij elke overheidsinstantie apart je gegevens te verstrekken en je hoeft je bijvoorbeeld nadat je je onderneming hebt aangemeld bij de KvK, niet ook nog eens bij de Belastingdienst aan te melden.

Wat is het verschil tussen het RSIN en het btw-nummer?

Voor 2020 was het btw-nummer van rechtspersonen en samenwerkingsverbanden opgebouwd uit de landscode “NL” + “RSIN” + “B01”, voor eenmanszaken werd in plaats van RSIN het Burgerservicenummer gebruikt.

Echter is sinds 2020 het btw-nummer vervangen door het btw-identificatienummer (btw-id), het btw-id is voor alle rechtsvormen opgebouwd uit 9 willekeurige cijfers. Het oude btw-nummer wordt echter nog wel gebruikt voor communicatie met de Belastingdienst.

Sinds 2020 is er dus geen overeenkomst meer tussen het RSIN en de btw-id.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.