Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Urencriterium

Urencriterium - Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een vereiste van de Belastingdienst voor verschillende belastingvoordelen voor ondernemers. Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1.225 uren per kalenderjaar besteedt aan je bedrijf en deze uren meer dan 50% bedragen van je totale gewerkte uren in dat jaar.

Ben je net begonnen als zzp'er en voldoe je aan het urencriterium. Kijk dan of je recht hebt op de zelfstandigenaftrek!

De belangrijkste reden voor het urencriterium is om te voorkomen dat iedereen, met slechts een KvK-nummer en een minimale inzet, gebruik kan maken van de belastingvoordelen voor ondernemers. Je moet daarom voor bepaalde belastingvoordelen kunnen aantonen dat je daadwerkelijk een ondernemer bent en niet in loondienst werkt het grootste gedeelte van je tijd.

Bij welke belastingvoordelen moet je aan het urencriterium voldoen?

De criteria voor de verschillende belastingvoordelen kunnen uiteenlopen, maar voor de volgende voordelen is het urencriterium in 2019 in ieder geval een vereiste:

Welke uren vallen onder het urencriterium?

Vaak bestaat er verwarring over wat je mee mag tellen als uren die je aan je bedrijf hebt besteed. In principe geldt: alle werkzaamheden die je in het belang van je bedrijf verricht tellen mee voor het urencriterium.

Werk je ook in loondienst naast je eigen bedrijf? Dan moet het aantal uren die je in je bedrijf stopt hoger zijn dan je uren in loondienst.

Een paar voorbeelden van uren die onder het urencriterium vallen zijn:

  • Studie-uren
  • Reistijd naar je klanten
  • Tijd besteed aan je administratie en boekhouding
  • Tijd voor het maken van je website
  • Voorbereidingstijd voor een opdracht
  • Netwerken
  • Aanschaf en onderhoud van je bedrijfsapparatuur

Hoe kun je aantonen dat je voldoet aan het urencriterium?

Aangezien er veel verschillende activiteiten meegerekend kunnen worden als uren besteed aan je onderneming, is het voor de Belastingdienst lastig om dit exact te controleren. Je moet het aantal uren dat je opgeeft wel kunnen verantwoorden en aannemelijk kunnen maken aan de hand van bijvoorbeeld een urenadministratie.

Of deze uren productief of verstandig besteed zijn maakt hierbij niet uit. De Belastingdienst mag niet oordelen over de manier waarop jij je bedrijf runt. De uren moeten echter wel proportioneel zijn. Als jij aangeeft 800 uren te hebben besteed aan het maken van je website, maar verder bijna geen omzet draait, dan zal de Belastingdienst dit waarschijnlijk niet accepteren. Houd je uren daarom altijd vanaf het begin netjes bij om te voorkomen dat je niet kunt bewijzen dat je aan het urencriterium voldoet.