Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Valuta

Valuta - Wat is valuta?

We kennen het allemaal wel, je gaat op vakantie buiten Europa en je moet er bij aankomst voor zorgen dat je je Euro's inwisselt voor de vreemde valuta van je vakantieland. Waarom moet je er elke keer dat je naar de VS gaat je Euro's naar dollars omwisselen? In dit artikel leggen we je uit wat de betekenis van een valuta is en waar valuta's vandaan komen.

Wil jij graag zakendoen met internationale klanten? Lees hier 6 tips om internationale klanten aan te trekken.

De valuta is het officiële betaalmiddel in een land, denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse dollar, de Euro, de Britse pond en de Zwitserse frank.

Gelukkig is het met de invoering van de Euro in 2002 een stuk makkelijker geworden om binnen de eurozone producten te kopen of te verkopen. Hoewel er op wereldniveau nog steeds veel verschillende muntsoorten bestaan, laat de invoering van de Euro en de opkomst van alternatieve (onofficiële) betaalmiddelen zoals de Bitcoin zien dat er nog veel ruimte voor ontwikkeling is op dit front.

De geschiedenis van valuta

Zonder valuta of geld zou ons leven er compleet anders uitzien. Vroeger, voordat er een vorm van geld bestond, ruilden mensen producten met elkaar. Uiteraard is dit zeer onpraktisch, sommige producten zijn nou eenmaal meer waard dan andere producten terwijl sommige producten een beperkte houdbaarheid hebben en van sommige producten heb je slechts een beperkte hoeveelheid nodig.

Om deze problemen op te lossen kwamen oude beschavingen op het gebruik van ruilmiddelen, dit waren soms producten die op zichzelf een functie hadden zoals bijvoorbeeld zout, maar later werden dit munten en bankbiljetten die een achterliggende waarde hadden doordat ze op elk moment voor bijvoorbeeld graan omgeruild konden worden.

Door de eeuwen heen heeft dit systeem zich doorontwikkeld tot een uiterst complex systeem waarin 180 verschillende valuta's gebruikt worden en onderling in waarde van elkaar afhankelijk zijn.

De wisselkoers van valuta

Vergelijkbaar met de aandelenmarkt, is de valutamarkt constant in beweging en veranderen de prijzen van verschillende valuta's relatief aan elkaar. Daarom betaal je steeds een andere prijs bij het omwisselen van geld.

De sterkte van een munteenheid hangt gedeeltelijk af van de staat van de economie van een land en van eventuele sancties die dat land worden opgelegd, zoals het geval is in Iran. Echter worden de meeste schommelingen veroorzaakt door de marktwerking van vraag en aanbod. Als meer landen producten uit China willen importeren, zullen zij eerst de Chinese RMB moeten kopen om vervolgens voor deze producten te kunnen betalen, daarodoor stijgt de RMB in populariteit en dus in waarde, de valutakoers van de RMB stijgt ten opzichte van andere valuta's.

Je kunt gemakkelijk de wisselkoers van twee verschillende valuta's omrekenen met de vele gratis online rekenmachines en apps die beschikbaar zijn. Als je van plan bent geld om te wissen, kun je het best van tevoren zelf research doen zodat het wisselkantoor je geen verkeerde wisselkoersen kan voorschotelen.

Alternatieve betaalmiddelen

Naast fysieke valuta bestaan er nog een aantal andere betaalmiddelen:

  • Digitale valuta's: Deze valuta's zijn de laatste jaren sterk in opkomst geweest, denk bijvoorbeeld aan Bitcoins. Deze betaalmiddelen zijn enkel digitaal en kennen dus geen fysieke vorm.

  • Door activa gedekte valuta's: Dit zijn valuta's die gebaseerd zijn op een bepaalde hoeveelheid van een waardevol materiaal. Meestal gaat het om goud, totdat de gouden standaard in 1971 werd afgeschaft stond elke dollar gelijk aan een bepaalde hoeveelheid goud in reserve en kon elke dollar ook op elk moment voor deze hoeveelheid goud worden omgeruild.

Valuta's bij Debitoor

Wij ondersteunen meer dan 50 verschillende valuta's en actuele wisselkoersen, zo kun je je klanten altijd gemakkelijk in hun eigen muntsoort factureren. Wanneer je een factuur in een vreemde valuta verstuurd wordt automatisch de wisselkoers voor de desbetreffende datum geregistreerd.

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.