Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Vennootschap onder firma (vof)

Vennootschap Onder Firma (vof) - Wat is een vof?

Een vennootschap onder firma (vof) is rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid die veel lijkt op een maatschap (mts.). Net als een maatschap is een vof een samenwerking tussen twee of meer maten, alleen werkt de aansprakelijkheid niet helemaal hetzelfde.

Overweeg jij een vof op te richten? Zorg dat je je inleest over alle rechtsvormen.

Een vof is een laagdrempelige manier om samen met een partner een onderneming te beginnen, je hebt hiervoor geen uitgebreide expertise of kapitaal nodig, zolang er vraag is naar jouw product of dienst, kun je jouw vof tot een succes maken.

Is een Vennootschap Onder Firma (vof) iets voor jou en je partner?

Het is belangrijk dat je een goede afweging maakt tussen de voor- en nadelen van een vof. Het zou kunnen dat een andere rechtsvorm geschikter voor jouw onderneming is, je kunt bijvoorbeeld ook een bv oprichten met je partner.

De voordelen van een vof

  • Eenvoudig op te richten: Het is heel simpel om een vof op te richten, je hoeft je alleen in te schrijven in het handelsregister van de KvK en je kunt meteen aan de slag.
  • Goedkope oprichting: In tegenstelling tot de oprichting van een naamloze vennootschap kun je een vof zonder startkapitaal oprichten, hierdoor is een vof een veel toegankelijkere rechtsvorm.
  • Je kunt kosten delen: Je kunt als vof veel vaste lasten delen met je maten, denk hierbij aan bijvoorbeeld huurkosten, elektriciteitskosten etc.
  • Je kunt je kennis en vakmanschap bundelen: als vof kun je gemakkelijk samenwerken en elkaar helpen. Zelfs als je alleen een kantoor deelt is het prettig iemand in de buurt te hebben met expertise van hetzelfde vak.

De nadelen van een vof

  • Financieel risico: Omdat een vof geen rechtspersoonlijkheid heeft zijn de maten van de vof persoonlijk verantwoordelijk voor de schulden van de onderneming.
  • Je bent van je maat afhankelijk: als je een vof opricht zul je veel keuzes samen moet maken, zorg daarom dat je alleen een vof begint met iemand waarmee je op één lijn zit.

Wat is het verschil tussen een vennootschap onder firma (vof) en een maatschap?

Een vennootschap onder firma (vof) lijkt veel op een maatschap en deze rechtsvormen worden dan ook regelmatig met elkaar verward. Het enige verschil tussen de twee zit in de aansprakelijkheid:

  • Binnen een vof dragen alle maten dezelfde verantwoordelijkheid voor de onderneming. Maakt je partner een fout? Dan kun jij daar zelf persoonlijk verantwoordelijk voor gehouden worden. Voor deze rechtsvorm wordt vooral gekozen wanneer de maten samen een product of dienst leveren, denk bijvoorbeeld aan een bakkerij.
  • Binnen een maatschap zijn de twee maten alleen voor hun eigen verplichtingen verantwoordelijk, als je maat een fout maakt kun je dus niet verplicht worden voor zijn kosten op te draaien. Daarom wordt er vaak gekozen voor een maatschap wanneer twee ondernemers voorzieningen delen, maar verder wel zelfstandig werken zoals in een huisartsenpraktijk het geval is.

Een Vennootschap Onder Firma (vof) bij Debitoor

Als je een vof hebt en je wilt gemakkelijk en snel je boekhouding en facturatie doen, dan ben je bij Debitoor aan het juiste adres. Je kunt het op twee manieren aanpakken:

Je kunt ervoor kiezen dat één van de maten de 'accountant' wordt en alle transacties en facturaties verwerkt.

Maar je kunt ook samen de boekhouding doen. Met onze software kunnen 3 partners tegelijk aan dezelfde boekhouding werken. Op die manier hebben alle maten tegelijk inzicht in de financiën van de maatschap.