Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Debiteur

Debiteur - Wat is een debiteur?

Debiteur is een term die veel in de boekhouding gebruikt wordt en betekent een entiteit van wie een onderneming nog een betaling moet ontvangen.

Hebben sommige van je debiteuren een betaalachterstand? Lees meer over wat je kunt doen als je factuur niet betaald wordt!

Een debiteur kan een bedrijf of persoon zijn die een product gekocht, maar nog niet betaald heeft of kan een lening afgesloten hebben. Als jouw onderneming één of meer debiteuren heeft maakt dat jouw onderneming een crediteur, de entiteit waaraan de debiteur geld verschuldigd is.

Verschillende soorten debiteuren

Een veel voorkomende soort debiteur waar ondernemers vaak mee te maken hebben zijn klanten die een product of dienst gekocht hebben en daar op een later moment nog voor moeten betalen. In principe zijn alle ondernemingen daarom op enig moment een debiteur.

Debiteuren zijn echter niet exclusief klanten die goederen en diensten kopen, maar ook entiteiten die geld lenen van bijvoorbeeld een bank of investeerder. Als je onderneming geld leent van de bank, maakt dat jouw onderneming tot debiteur en de bank is dan de crediteur.

Omgaan met debiteuren

Als crediteur kan het soms erg lastig zijn om met debiteuren om te gaan die na de betalingstermijn nog steeds niet betaald hebben. Sommige kleinere ondernemingen zoals zzp's en bv's kunnen door wanbetalers zelfs ernstig in de problemen komen.

Daarom is het goed om consequent een aantal stappen te doorlopen. Probeer allereerst te voorkomen dat er niet betaald door duidelijke afspraken te maken en de betalingstermijn op de factuur te verwerken.

Als de debiteur alsnog niet betaald, is het zaak om langzaam de druk op te voeren, begin met een vriendelijke, schriftelijke herinnering. Hierna kun je eventueel telefonisch contact met de klant zoeken. Je hebt de mogelijkheden nog meer waarschuwingen te sturen en eventueel extra kosten in rekening te brengen. Uiteindelijk als niets werkt zul je een incassobureau of zelfs een gerechtsdeurwaarder in moeten schakelen.

Debiteuren bij Debitoor

Als een crediteur is het belangrijk een goed overzicht te bewaren van je debiteuren en waar nodig actie te ondernemen. Met Debitoor heb je een duidelijk overzicht met uitstaande facturen en kun je gemakkelijk de facturen waarvan de betaaltermijn verstreken is onderkennen. Als de betaaltermijn verstrijkt kun je simpel en snel betalingsherinneringen sturen en eventueel de late betaling in rekening brengen.

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.