Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Btw-aangifte

Btw-aangifte - Wat is een btw-aangifte?

Een btw-aangifte is simpel gezegd een financieel formulier waarin je aan de Belastingdienst rapporteert hoeveel btw (ook wel omzetbelasting) je moet betalen of ontvangen na aftrek van de btw over je zakelijke uitgaven. De meeste ondernemers moeten dit elk kwartaal doen.

Btw-aangifte doen hoeft niet moeilijk te zijn! Debitoor houdt automatisch de btw voor je bij over al je facturen. Probeer Debitoor 7 dagen gratis!

In de btw-aangifte worden de btw-bedragen uit je boekhouding opgevraagd. Het gaat om de btw die je heft in je verkoopfacturen en de aftrekbare btw die je zelf hebt betaald voor inkoopfacturen, zowel in het binnen- als buitenland. Het is dus belangrijk dat je dit gedurende het jaar goed bijhoudt.

Wie is verplicht btw-aangifte te doen?

Wanneer je een ondernemer voor de btw (of btw-plichtig) bent en daarom op de facturen aan je klanten btw in rekening brengt, ben je meestal verplicht om ook btw-aangifte te doen.

Er bestaan uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld wanneer je onder de kleineondernemersregeling valt en ontheffing van administratieve verplichtingen hebt aangevraagd. In zo'n geval ben je wel btw-plichtig maar is het btw-bedrag dat je aan de Belastingdienst moet betalen zo laag, dat het niet nodig is om aangifte te doen. Je moet hiervoor wel voldoen aan de voorwaarden van de kleineondernemersregeling en toestemmming krijgen van de Belastingdienst.

Ben je geen ondernemer voor de btw of lever je vrijgestelde goederen of diensten? Dan hoef je normaal gesproken geen btw-aangifte te doen. Het kan zijn dat je in speciale gevallen een incidentele aangifte moet doen. Om dit te bepalen kun je de tool van de Belastingdienst gebruiken.

Wanneer moet je btw-aangifte doen?

Na inschrijving van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel, krijg je een bericht van de Belastingdienst met informatie of je een ondernemer voor de btw bent, je btw-nummer en over welk tijdsvak je je btw-aangifte moet doen. Er zijn 3 tijdsvakken mogelijk:

  • Maandelijks: wanneer je per kwartaal meer dan € 15.000 aan btw moet betalen
  • Per kwartaal: dit is het standaard tijdsvak voor de meeste ondernemers
  • Jaarlijks: wanneer je per jaar minder dan € 1.883 aan btw moet betalen en je ook gebruik kunt maken van de kleineondernemersregeling

De deadline waarop je aangifte bij de Belastingdienst binnen moet zijn is de laatste dag van de maand na het afgeronde tijdsvak. Je hebt dus 1 maand om je aangifte te doen nadat het tijdsvak dat je moet rapporteren verstreken is.

Ben je niet op tijd met je aangifte? Dan kun je een boete en een naheffingsaanslag krijgen van de Belastingdienst. De Belastingdienst schat bij een naheffingsaanslag zelf in hoeveel btw ze denken dat je moet betalen, wat zeer nadelig voor je kan uitvallen. Alleen in bijzondere gevallen kun je de Belastingdienst om uitstel vragen.

Hoe moet je btw-aangifte doen?

Je kunt je btw-aangifte online invullen door als ondernemer in te loggen op de website van de Belastingdienst. Je kunt dan op 'Aangifte omzetbelasting' klikken en je zult verschillende invulvelden te zien krijgen die onderverdeeld zijn in de volgende rubrieken:

  1. Prestaties binnenland: dit zijn de door jou verrichte binnenlandse leveringen of diensten
  2. Verleggingsregelingen binnenland: binnenlandse leveringen of diensten waarbij de btw verlegd is naar jou
  3. Prestaties naar/in het buitenland: door jou verrichte leveringen of diensten in het buitenland
  4. Prestaties vanuit het buitenland: leveringen of diensten aan jou verricht vanuit het buitenland
  5. Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting

Indien je alle velden hebt ingevuld krijg je een totaalbedrag aan btw die je ofwel moet betalen aan of terug zult krijgen van de Belastingdienst.

Je btw-aangifte in Debitoor

Lijkt het je ingewikkeld om de btw-aangifte te doen? Geen zorgen, Debitoor helpt je er een handje bij. Zo neemt Debitoor automatisch alle btw-bedragen van je facturen en uitgaven op in een btw-rapportage die je kunt vinden onder Rapporten.

Hier vind je op elk moment de huidige status van je btw-administratie, zodat je niet op het laatste moment voor je aangifte nog voor verrassingen komt te staan. Afhankelijk van het tijdsvak waarover je aangifte moet doen kun je het overzicht maandelijks, per kwartaal of per half jaar bekijken.

Doe je btw-aangifte met behulp van Debitoor

Wanneer het tijd is om je btw-aangifte te doen bij de Belastingdienst druk je op de knop btw-aangifte doen. Je kunt dan de totaalbedragen inzien die je kunt gebruiken om je aangifte in te vullen.

Heb je je btw-aangifte voltooid bij de Belastingdienst? Dan kun je met één klik het tijdsvak Markeren als gerapporteerd in Debitoor. Deze periode zal vervolgens in het groen worden weergegeven in het overzicht. Zo houdt je makkelijk overzicht over welke tijdsvakken je nog aangifte moet doen.

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.