Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Voorbelasting

Voorbelasting - Wat is voorbelasting?

Voorbelasting is de totale btw die jij zelf aan leveranciers hebt betaald over je zakelijke uitgaven. Het bedrag van de voorbelasting moet je bij je btw-aangifte aangeven en dit wordt afgetrokken van de btw die je zou moeten betalen aan de Belastingdienst.

Wil je direct het bedrag van je voorbelasting in kunnen zien? In Debitoor wordt de voorbelasting automatisch voor je bijgehouden. Probeer Debitoor 7 dagen gratis!

Als btw-plichtige ondernemer moet je niet alleen btw innen bij je klanten, maar ook vaak btw betalen bij de zakelijke aankopen die je doet. Dit levert natuurlijk heel wat administratie op, maar voor je eigen voordeel is het belangrijk dat je dit nauwkeurig doet.

Voorbelasting als aftrekbare btw

Het is belangrijk om je uitgaven goed bij te houden, aangezien het totale bedrag van de voorbelasting je een belastingvoordeel op kan leveren. Op je btw-aangifte wordt namelijk gevraagd het totale bedrag aan voorbelasting in te vullen en vervolgens wordt dit in mindering gebracht op de btw die je eigenlijk af zou moeten dragen.

Wanneer je voorbelasting hoger is dan je af te dragen btw, dan zul je het verschil zelfs terug ontvangen van de Belastingdienst. Daarom is het het altijd de moeite waard om je boekhouding goed op orde te hebben!

Hierbij een voorbeeldsituatie van hoe de voorbelasting als aftrekbare btw werkt:

Verkoop Omzet btw Totaal ontvangen
Verkoopfactuur 1 € 450,00 € 94,50 € 121,00
Verkoopfactuur 2 € 250,00 € 52,50 € 302,50
Uitgaven Kosten btw Totaal betaald
Inkoopfactuur 1 € 500,00 € 105,00 € 605,00
Inkoopfactuur 2 € 800,00 € 168,00 € 968,00

Op je btw-aangifte:

Totaal af te dragen btw: € 147,00
Totale aftrekbare voorbelasting: - € 273,00
Verschil te betalen/ontvangen: - € 126,00

Je ontvangt 126,00 van de Belastingdienst.

Registreer je voorbelasting in je boekhouding

Wanneer je een boekhoudprogramma gebruikt is het heel makkelijk om je uitgaven in je boekhouding te registreren. Je maakt gewoon een foto van je bon of inkoopfactuur of upload het als PDF-bestand. Vervolgens hoef je alleen te checken of de bedragen kloppen en de btw zal automatisch worden meegenomen in je btw-rapportage en eventueel je winst-en-verliesrekening. Je hebt er dus weinig omkijken naar en de kans op type- of rekenfouten wordt ook verminderd.

Wanneer je geen boekhoudprogramma gebruikt zul je handmatig de btw-bedragen van alle uitgaven bij moeten houden voor je btw-aangifte. Maak er een gewoonte van om bij elke uitgave direct de voorbelasting op te tellen bij de totale voorbelasting (in bijvoorbeeld een Excel bestand) voor de uiteindelijke btw-aangifte. Op die manier vergeet je niet de btw terug te claimen.

Voorbelasting in Debitoor

Met Debitoor is het simpel om direct in te zien hoeveel je aan voorbelasting hebt betaald aan leveranciers en wat je dus kunt aftrekken op je btw-aangifte.

In Debitoor weet je altijd hoeveel voorbelasting je terug kunt claimen bij de Belastingdienst.

Met de mobiele app van Debitoor maak je een foto van je bonnetje en de juiste bedragen worden uitgelezen en opgeslagen in je Debitoor account. De bedragen worden ook automatisch opgenomen in je btw-rapportage en zijn dus makkelijk terug te vinden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en weet je altijd of je kunt verwachten een bedrag terug te krijgen of te ontvangen van de Belastingdienst.