Btw verleggen - Wat is btw verleggen?
Btw verleggen of de verleggingsregeling houdt in dat de leverancier geen btw in rekening brengt, maar deze verlegt naar de afnemer van zijn goederen en diensten. Deze regeling geldt alleen tussen ondernemers.
Moet je de btw verleggen of is de btw naar jou verlegd? Met Debitoor is het geen probleem om dit goed in je boekhouding op te nemen. Probeer Debitoor 7 dagen gratis!
Simpelweg betekent het verleggen van de btw dat de afnemer de btw afdraagt aan de belastingautoriteiten in plaats van de leverancier. Wanneer jij op je factuur de btw verlegt naar een andere ondernemer, draag je over je omzet dus geen btw af aan de Belastingdienst.
Wanneer kan de btw verlegd worden?
Je kunt niet zomaar de btw verleggen. De verleggingsregeling kan slechts in de volgende situaties voorkomen:
- Bij het zaken doen in het buitenland
- Bij onderaanneming of het uitlenen van personeel
- Bij de levering of verwerking van afval en oude materialen
- Bij handel in mobiele telefoons, chips, laptops, tablets en spelcomputers
- Bij levering van onroerende zaken
- Bij executieverkopen
- Bij verkoop van goud
- Bij overdracht van emissierechten
Omdat de Belastingdienst alleen de Nederlandse btw int op goederen en diensten die in Nederland worden verbruikt, komt de verleggingsregeling vooral van pas bij leveringen in het buitenland. De goederen en diensten worden in zo’n geval in het buitenland verbruikt, en de btw moet daarom aan de lokale belastingautoriteiten betaald worden in plaats van aan de Belastingdienst.
Wat zet je op je factuur bij btw verlegging?
Wanneer je de btw hebt verlegd naar je afnemer moet je factuur voldoen aan het volgende:
- een duidelijke vermelding van “btw verlegd”.
- een btw-tarief van 0%. Je afnemer betaalt dus de verkoopprijs exclusief btw.
- het btw-nummer van de afnemer waar je de btw naar verlegt.
Bekijk hieronder een voorbeeld van hoe je factuur met btw verlegging eruit zou kunnen zien in Debitoor.
Btw verlegging binnen de EU
Wanneer je levert aan een afnemer binnen de EU (geen particulier), dan zorgt de EU verleggingsregeling ervoor dat de afnemer de verlegde btw mag aftrekken als voorbelasting in zijn eigen EU-land. Zo hoeft niemand uiteindelijk btw af te dragen aan de lokale belastingautoriteiten.
Jij moet als leverancier wel naast je btw-aangifte een Opgaaf Intracommunautaire Prestaties (Opgaaf ICP) bij de Belastingdienst indienen. Hierin moet je alle leveringen binnen de EU en de waarde hiervan vermelden. Meer informatie hierover vind je op de pagina over de Opgaaf ICP van de Belastingdienst.
Andersom geldt ook: als je zakelijke uitgaven doet bij een ondernemer uit een ander EU-land, dan zal de btw naar jou verlegd worden op de inkoopfactuur. Je hoeft de btw echter niet aan de Belastingdienst af te dragen, omdat dit in Nederland afgetrokken mag worden als voorbelasting voor zakelijke kosten.
Feitelijk wordt er dus door niemand btw betaald over de levering binnen de EU.
Btw verleggen in Debitoor
Debitoor zorgt ervoor dat het makkelijk wordt om de btw te verleggen en het goed op te nemen in je boekhouding.
Zodra je in een nieuwe factuur een ander land dan Nederland selecteert in de klantgegevens, verschijnt er automatisch een btw-percentage van 0% op je producten of diensten. (Dit is overigens handmatig weer aan te passen.)
In het notitieveld kun je duidelijk “btw verlegd” en het btw-nummer van je afnemer vermelden.
Wil je extra klantvriendelijk zijn naar je buitenlandse klanten toe? In Debitoor kun je facturen creëren in meer dan 15 verschillende talen.
Bekijk in je nieuwe factuur onder Toon meer opties > Taal welke talen er beschikbaar zijn. Kies één taal, klik eerst op Opslaan bovenin en vervolgens op Bekijken. Je zult nu zien dat alle factuurtermen zijn vertaald in je gekozen taal. Zo helpt Debitoor ook je internationale ambities.
Nadat je je factuur hebt voltooid wordt het factuurbedrag automatisch opgenomen in je btw-rapportage. Hier worden al je verkopen binnen de EU onder een aparte post Intracommunautaire verkoop opgenomen. Zo kun je direct zien welk bedrag je aan de Belastingdienst moet doorgeven.