Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
IFRS

IFRS - Wat is IFRS?

IFRS staat voor International Financial Reporting Standards, het is een set van regels met betrekking tot de externe verslaggeving van bedrijven.

Is het weer tijd voor je boekhouding? Zorg dat je deze veelgemaakte fouten vermijdt.

De IFRS komen uit de Europese Unie, ze zijn opgesteld om het boekhouden te versimpelen en om in heel Europa één boekhoudkundige taal te introduceren. Sindsdien zijn de IFRS in een groot deel van de wereld overgenomen en spelen ze een belangrijke rol de boekhoudingen in verschillende landen compatibel met elkaar te maken.

De IFRS worden uitgegeven door de IFRS foundation en ze vervingen de International Accounting Standards (IAS) in 2001.

IFRS wereldwijd

Ondanks dat de IFRS in Europa ontwikkeld zijn, zijn ze al lang geen regionaal concept meer. Inmiddels worden de IFRS wereldwijd in 120 verschillende aangehouden.

Langzaam vervangen de IFRS andere nationale systemen in allerlei verschillende landen. Zeker in landen die veel internationale handel bedrijven is het gebruik van IFRS een optimale keus. Echter zijn er nog verschillende grote landen, waaronder de Verenigde Staten, die nog niet overgestapt zijn naar IFRS. In Nederland is het alleen voor beursgenoteerde ondernemingen verplicht IFRS te hanteren.

IFRS voor mkb's

De IFRS bieden een zeer uitgebreid web van regels en voorschriften, deze regels zullen zeker voor een mkb te complex en irrelevant zijn. Bovendien is het aanhouden van IFRS in Nederland alleen verplicht voor beursgenoteerde bedrijven.

Echter kan het aanhouden van IFRS in sommige situaties wel interessant zijn voor een mkb, als je bijvoorbeeld in veel verschillende landen zaken doet, kun je beter IFRS hanteren zodat je niet je externe verslaggeving aan meerdere landen aan hoeft te passen. Voor andere niet beursgenoteerde ondernemingen is het gemakkelijker om de Nederlandse richtlijnen voor de jaarverslaggeving te hanteren.

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.