Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
EBITDA

EBITDA - Wat is EBITDA?

EBITDA staat voor 'Earnings Before Interest, Tax, Depreciation and Amortisation' en wordt door ondernemingen gebruikt om inzicht in hun winstgevendheid te genereren.

Wil je inzicht krijgen in de gezondheid van je onderneming? Zorg dat je weet hoe je de jaarrekening leest.

Met EBITDA meet je de prestaties van een onderneming, het komt in principe neer op de nettowinst waaraan rente, belasting, waardevermindering en afschrijvingen weer zijn toegevoegd. Je kunt zodoende nauwkeuriger de winstgevendheid van verschillende bedrijven en branches vergelijken doordat je de eerdergenoemde variabelen buiten beschouwing laat.

Hoe bereken je EBITDA?

Als je over de juiste cijfers beschikt is het zeer gemakkelijk EBITDA uit te rekenen. Je begint met EBIT, ook wel bedrijfsresultaat genoemd en je telt daar simpelweg waardeverminderingen en afschrijvingen bij op:

EBITDA = EBIT(bedrijfsresultaat) + waardeverminderingen + afschrijvingen

Zoals duidelijk wordt gaat EBITDA verder dan de normale EBIT-berekening waarin geen rekening wordt gehouden met waardeverminderingen en afschrijvingen.

Bedrijfsanalyse met EBITDA

EBITDA is erg handig voor analisten om de impact van niet-bedrijf gerelateerde kosten buiten beschouwing te laten zodat meer focus ligt op het optimaliseren van de bedrijfsvoering. Dit type analyse is vooral van belang wanneer je vergelijkbare bedrijven binnen dezelfde branche met elkaar vergelijkt.

EBITDA met Debitoor

Als je EBITDA wilt berekenen is het natuurlijk zaak eerst je inkomsten en uitgaven nauwkeurig bij te houden en dat kun je op een gemakkelijke en efficiënte manier doen met boekhoudsoftware zoals Debitoor.

Je kunt met onze software bepaalde activa boeken en de afschrijving en amortisatie bijhouden zodat je EBITDA nauwkeurig kunt berekenen.