Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Bedrijfsresultaat

Bedrijfsresultaat - Wat is het bedrijfsresultaat?

Het bedrijfsresultaat, ook wel EBIT (Earnings Before Interest and Tax) genoemd is een getal dat slaat op wat overblijft van de netto omzet wanneer je daar de bedrijfskosten vanaf trekt.

Wil jij weten hoe je eigen of een ander bedrijf ervoor staat? Zorg dat je weet hoe je de jaarrekening leest.

Het bedrijfsresultaat wordt gebruikt om de operatieve gang van zaken van ondernemingen onderling te kunnen vergelijken en om de waarde van een onderneming te bepalen.

Waarom is het bedrijfsresultaat van belang?

Het bedrijfsresultaat is van belang als je interesse hebt een bedrijf te kopen, of als je in een bedrijf wilt beleggen, het bedrijfsresultaat geeft ze een goede indicatie van de gezondheid van de onderneming.

Hoe bereken je het bedrijfsresultaat?

Je berekent het bedrijfsresultaat simpelweg door de gemaakte bedrijfskosten van de netto omzet af te trekken.

Bedrijfsresultaat (EBIT) = Netto omzet - Bedrijfskosten

De bedrijfskosten zijn alle kosten die noodzakelijk zijn de verkochte producten te maken, de overhead en de algemene kosten van de bedrijfsvoering.

Als je eenmaal je bedrijfsresultaat uitgerekend hebt verschaf je inzicht in de gezondheid van je onderneming, je kunt het bedrijfsresultaat vervolgens gebruiken om EBITDA te berekenen.

Het bedrijfsresultaat bij Debitoor

Boekhoudsoftware zoals Debitoor geeft je alles wat je nodig hebt om klanten te factureren, uitgaven bij te houden en je boekhouding overzichtelijk te maken.

Doordat je alle boekhoudkundige gegevens van je onderneming in één overzicht hebt staan kun je gemakkelijk je bedrijfsresultaat, maar ook bijvoorbeeld je nettowinst en liquiditeit uitrekenen.