Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Omzet

Omzet - Wat is omzet?

Omzet (ook wel turnover of revenue genoemd) is een term die je regelmatig hoort in het bedrijfsleven, omzet slaat op alle inkomsten die een bedrijf binnenkomen via haar werkzaamheden.

Net begonnen met boekhouden? Zorg dat je deze veelgemaakte fouten vermijdt.

Omzet wordt meestal gegenereerd middels de verkoop van goederen of diensten, maar er zijn ook andere bronnen van omzet zoals rente en dividend. Omzet is altijd exclusief btw, je moet de btw immers altijd afdragen aan de Belastingdienst. Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd.

De omzet van een onderneming zegt niet per se veel over het succes van de onderneming, maar heeft eerdere betrekking op de grootte van de onderneming. Uiteindelijk wordt het succes van een bedrijf aan de hand van de nettowinst bepaald. Als je je omzet weet te verhogen, betekent dat niet dat je automatisch meer winst maakt.

Soms spreekt men van break even omzet, dat is de omzet waarbij de totale kosten van een onderneming gelijk zijn aan de totale inkomsten en dit is dus de minimale omzet die de onderneming moet draaien om geen verlies te maken.

Omzet in je financiële rapporten

Je vindt de omzet bovenaan op de winst- en verliesrekening, de winst- en verliesrekening is zodanig ontworpen dat je gemakkelijk de winst kunt berekenen (= omzet - uitgaven).

Je omzet bijhouden

Afhankelijk van de boekhoudmethode van de onderneming zijn er twee manieren om de omzet vast te leggen:

  • Transactieboekhouding: als je een transactieboekhouding bijhoudt, schrijf je een verkocht product of dienst direct bij op de balans, ondanks dat er nog niet betaald is. Totdat er betaald is wordt de transactie onder debiteuren geboekt.

  • Kasboekhouding: in tegenstelling tot een transactieboekhouding wordt er bij een kasboekhouding niets geboekt totdat er daadwerkelijk betaald is. Ongeacht de datum dat de factuur gecreëerd is of het contract getekend is, pas als je bedrijf het geld binnenkrijgt wordt deze transactie in de boekhouding verwerkt.

Deze twee boekhoudmethoden hebben natuurlijk geen invloed op je uiteindelijke omzet, maar, afhankelijk van de methode die je handhaaft zul je wel een ander resultaat krijgen wanneer je je omzet berekend over een specifieke periode.

De omzet berekenen

Technisch gezien zijn er veel verschillende soorten omzet, maar we kunnen omzet verdelen in twee categorieën:

Bruto omzet: de bruto omzet is het totaal van alles dat je via verkopen binnenkrijgt.

De bruto omzet bereken je door de afzet (het aantal verkochte producten) te vermenigvuldigen met de prijs, we kunnen de bruto omzet met de volgende formule weergeven:

Bruto Omzet = Afzet × Verkoopprijs

Netto omzet: de netto omzet is de bruto omzet zoals hierboven beschreven, minus teruggenomen producten, eventuele schadevergoedingen en kortingen aan klanten.

De formule van de netto omzet is dus:

Netto Omzet = Afzet × Verkoopprijs - Teruggenomen Producten - Schadevergoedingen - Kortingen