Belastingaangifte - Wat is de belastingaangifte?
Belastingaangifte is voor veel ondernemers die gewoon aan de slag willen met hun werk een doorn in het oog, maar toch is het van belang dat de belastingaangifte goed wordt uitgevoerd.
Maakt jouw onderneming met regelmaat belastingaftrekbare kosten? Zorg dat je weet, hoe je deze uitgaven overzichtelijk bijhoudt!
Omdat de belastingaangifte van groot belang is voor elke ondernemer, leggen we je in dit artikel kort uit wat de belastingaangifte precies is, waar je als ondernemer rekening mee moet houden en geven we je een aantal tips om je belastingaangifte makkelijker te maken.
Waarom doen we belastingaangifte?
Zowel particulieren als bedrijven doen belastingaangifte zodat de belastingdienst de hoogte van het belastbaar inkomen kan bepalen. Afhankelijk van de hoogte van het verdiende salaris van de particulier en de gemaakte winst van de onderneming, wordt de hoogte van de te betalen belasting betaald.
Niet alle particulieren doen belastingaangifte, maar in principe moet elke ondernemer met inkomsten belastingaangifte doen, als het goed is krijg je hierover automatisch bericht van de belastingdienst wanneer hier sprake van is, maar ook als je geen bericht krijg is het je eigen verantwoordelijkheid uit te zoeken of je aangifte moet doen.
Als ondernemer kom je in aanraking met twee vormen van belastingaangifte, de btw-aangifte en de aangifte inkomstenbelasting voor ondernemers:
Hoe doe je btw-aangifte?
Elke ondernemer die btw-plichtig is en dus producten verkoopt waarvoor btw verrekend wordt moet deze btw afdragen aan de belastingdienst en is daarom verplicht btw-aangifte te doen.
Het is natuurlijk belangrijk dat je weet wanneer je belastingaangifte moet doen. Als ondernemer heb je, afhankelijk van je situatie, een aantal verschillende tijdvakken om btw-aangifte te doen:
- Maandelijks
- Per kwartaal
- Jaarlijks
Het is gemakkelijk online je btw-aangifte in te vullen via de website van de Belastingdienst. Klik simpelweg op 'Aangifte omzetbelasting' en vervolgens vul je de volgende velden in:
- Prestaties binnenland
- Verleggingsregelingen binnenland
- Prestaties naar/in het buitenland
- Prestaties vanuit het buitenland
- Voorbelasting, kleineondernemersregeling en schatting
Als je de vereiste informatie ingevuld, ondertekend en opgestuurd hebt naar de belastingdienst krijg je als het goed is een bevestiging, hierna is het natuurlijk nog zaak dat je de openstaande belasting betaald.
Hoe doe je aangifte inkomstenbelasting?
Als ondernemer moet je voor 1 mei belastingaangifte over het voorgaande jaar doen, als je meer tijd nodig hebt kun je via de Belastingdienst uitstel aanvragen. Je moet dus je belastingaangifte van 2019 uiterlijk 1 mei 2020 indienen. Als je zonder uitstel te laat bent met de belastingaangifte kun je herinneringen, aanmaningen en uiteindelijk boetes verwachten.
Als ondernemer moet je ook aangifte doen voor de inkomstenbelasting, ten eerste doe je dit door alle winst uit drie verschillende boxen bij elkaar op te tellen:
- Box 1 (inkomen uit werk en woning)
- Box 2 (inkomsten uit aanmerkelijk belang, dit is bijvoorbeeld dividend)
- Box 3 (sparen en beleggen)
Als je de totale winst berekend hebt, trek je hier vervolgens alle toepasselijke aftrekposten af zoals: Privéaftrekposten, Fiscale aftrekposten en Zakelijke kosten. Wanneer je deze aftrekposten van je winst hebt afgetrokken houd je de belastbare winst over.