Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Boekhoudsoftware

Boekhoudsoftware – Wat is boekhoudsoftware?

Boekhouden kan ingewikkeld zijn en kan daarom nogal eens afleiden van rest van je onderneming, daarom kan het verstandig zijn gebruik te maken van een boekhoudprogramma.

Zoek jij naar een boekhoudprogramma? Probeer Debitoor dan gratis uit!

In dit artikel leggen we je kort uit wat boekhoudsoftware precies is, wat je er allemaal mee kan en voor wie een boekhoudprogramma geschikt is.

Welke functies heeft een boekhoudprogramma?

Er bestaan natuurlijk veel verschillende soorten boekhoudprogramma’s met elk ander functies en doelgroepen, maar in principe kun je met elk goed boekhoudprogramma:

 • Je inkomsten vastleggen, is een van de basisfuncties van een boekhoudprogramma, als je klant een product koopt of een factuur betaalt, kun je dit direct in je boekhoudprogramma vastleggen.
 • Je uitgaven registreren, met een boekhoudprogramma heb je altijd de mogelijkheid een factuur of bon van een nieuwe uitgave in te scannen en vast te leggen in je boekhouding.
 • De activa en passiva van de onderneming bijhouden, doordat je alle inkomsten en uitgaven vastlegt houdt het boekhoudprogramma nauwkeurig bij uit welke activa en passiva je boekhouding beschikt.
 • De balans opmaken, natuurlijk kun je de boekhoudsoftware ook gebruiken om de verdeling van waarde in te zien door automatisch de balans bij te houden.
 • De winst- en verliesrekening opmaken, daarnaast maakt de software ook de winst- en verliesrekening op.
 • Gemakkelijk(er) belastingaangifte doen, sommige boekhoudpakketten zullen je de mogelijkheid geven direct belastingaangifte te doen, maar de software maakt het doen van aangifte in elk geval makkelijk doordat je niet zelf de rapporten hoeft op te stellen.

Wat voor voordelen biedt het gebruik van boekhoudsoftware?

Je kunt als ondernemer erg veel profijt halen uit een goed boekhoudprogramma, een paar voordelen zijn:

 • Je bespaart tijd en geld doordat je niet handmatig steeds je boekhouding hoeft bij te houden
 • Je hebt altijd live inzicht in je boekhouding
 • Je verminder de kans op fouten
 • Je hebt meer tijd om je op je andere werkzaamheden te focussen
 • Veel boekhoudprogramma's hebben ook de functie facturen te versturen, zo kun je meteen je inkomsten uit facturatie in je boekhouding verwerken

Zijn er ook nadelen aan het gebruik van boekhoudsoftware verbonden?

Niets is perfect en dat is natuurlijk ook het geval met boekhoudsoftware, ten eerste is een goed boekhoudprogramma natuurlijk niet gratis, hoewel we ervan overtuigd zijn dat dit het geld meer dan waard is kan dat een nadeel zijn.

Daarnaast kan het zo zijn dat je onderneming een dusdanig complexe of grootschalige boekhouding vergt, dat een kant en klaar boekhoudprogramma hier niet geschikt voor is, in dat geval kan het verstandiger zijn een boekhouder aan te nemen of in te huren of zelfs om een hele afdeling boekhouding op te zetten.

Wat is Debitoor boekhoudsoftware?

Debitoor is een boekhoudprogramma gericht aan kleine ondernemers zoals mkb's en zzp'ers, met Debitoor houd je met het grootste gemak al je inkomsten en uitgaven bij, waardoor je altijd een balans en winst- en verliesrekening hebt die up to date is.

Daarnaast is Debitoor ook een facturatieprogramma waarmee je met het grootste gemak professionele facturen naar je klanten stuurt!

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.