Titel 9 BW 2 - Wat is Titel 9?
De belangrijkste wetgeving met betrekking tot externe verslaggeving is in Nederland opgenomen in Titel 9 van boek 2 van het Burgerlijk Wetboek, de wetgever neemt hierin een rol op zich door richtlijnen te publiceren.
Weet jij hoe je belangrijke informatie uit een boekhouding haalt? Lees hier meer over hoe je een jaarrekening interpreteert!
Als je zelf ondernemer bent kun je, afhankelijk van je soort bedrijf, kiezen tussen verschillende voorschriften of kun je verplicht zijn specifieke voorschriften aan te houden in je boekhouding.
De opzet van Titel 9
De Nederlandse wet onderscheidt de enkelvoudige en geconsolideerde jaarrekening, een geconsolideerde jaarrekening wordt enkel opgemaakt wanneer een onderneming uit meerdere rechtspersonen bestaat.
Volgens Titel 9 dienen zowel de enkelvoudige als de geconsolideerde jaarrekening te bestaan uit: een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting daarop. In de RJ en IFRS worden naast deze overzichten ook het kasstroomoverzicht en het overzicht totaalresultaat als primaire overzichten aangemerkt.
Titel 9 voor mkb's
In Nederland (en de rest van Europa) gebruiken alle beursgenoteerde ondernemingen IFRS zoals dat door de EU verplicht is. Voor alle bedrijven die niet op de beurs genoteerd staan is het in principe verplicht Titel 9 aan te houden, tenzij je voor IFRS kiest.
Dat betekent dat in de meeste gevallen mkb's de simpelere richtlijnen van Titel 9 toe zullen passen. Een mkb moet er genoeg belang bij hebben de extra moeite te nemen IFRS toe te passen, bijvoorbeeld als de onderneming ook in het buitenland veel actief is.
Titel 9 BW 2 en Debitoor
Met Debitoor worden je financiële overzichten automatisch bijgewerkt terwijl je uitgaven bijhoudt en facturen als betaald aanmerkt. Zo kun je je ongestoord op je werk focussen en staan al je gegevens voor je klaar wanneer het tijd voor de boekhouding is.