Alle artikelen

Debitoor update: btw verleggen na Brexit

Zoals je weet heeft het Verenigd Koninkrijk op 1 januari 2021 de Europese Unie verlaten. Om die reden hebben we wat aanpassingen aan Debitoor moeten maken met betrekking tot het verleggen van btw aan klanten in het VK.

Grafische illustratie van Brexit

Dit artikel legt uit hoe je als ondernemer die binnen de EU voor btw geregistreerd is het verleggen van btw naar klanten in het VK kunnen vastlegt en hoe je uitgaven in het VK vastlegt.

Wat is er veranderd?

Voorheen als je met Debitoor een factuur of een uitgave vastlegde van een transactie met het VK, werd er altijd een btw-tarief van 0% toegepast.

Vanwege Brexit, willen we je graag de flexibiliteit bieden om zelf te bepalen of de verlegging van btw van toepassing is op je transacties met het VK. Als je een klant of leverancier toevoegt met een Brits adres, krijg je bij het maken van een nieuwe factuur de optie btw-verlegging toe te passen.

Wanneer is deze verandering ingegaan?

Het systeem van btw verleggen geldt voor alle handel in producten die tussen EU-btw geregistreerde ondernemingen plaatsvinden en sommige diensten. Aangezien het VK op 1 januari 2021 de interne markt verlaten heeft veranderd deze situatie.

Het systeem van btw verleggen geldt nog steeds voor klanten en leveranciers in Noord-Ierland, dit geldt echter niet voor Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales).

Daarom is het belangrijk dat je controleert waar in het Verenigd Koninkrijk je klant of leverancier zich bevindt, als dat in Noord-Ierland is kun je de btw-verlegging inschakelen, als ze zich in Engeland, Schotland of Wales bevinden laat je deze uitgeschakeld.

Hoe factureer je klanten in het VK na Brexit?

Voorheen werd de btw automatisch verlegd als je een factuur voor een klant in het VK maakte met 0% btw, dit werd vervolgens ook als zodanig in je btw-aangifte verwerkt.

Sinds Brexit moet je handmatig selecteren of het verleggen van btw van toepassing is. Je moet de schakelaar activeren om de btw te verleggen, je krijgt deze knop alleen te zien als de klant een adres in het Verenigd Koninkrijk heeft en als je onderneming btw geregistreerd is.

De nieuwe optie om btw te verleggen in Debitoor facturatiesoftware

Als de factuur voor een klant in Noord-Ierland bestemd is, moet je de btw verleggen en als de factuur voor een klant in Engeland, Schotland of Wales bestemd is, hoeft dat niet.

Hoe leg je na Brexit je uitgaven vast?

Als je onderneming goederen inkoopt vanuit het VK, is er een vergelijkbare verandering van toepassing op uitgaven in het VK. Voorheen werd de btw automatisch verlegd wanneer je bij de registratie de leverancier het Verenigd Koninkrijk gekozen hebt. Nu moet je handmatig kiezen of de btw verlegd moet worden.

De nieuwe optie om btw te verleggen in Debitoor facturatiesoftware bij een leverancier

Je krijgt deze optie alleen te zien als je een leverancier uit het Verenigd Koninkrijk kiest, voor leveranciers uit EU-landen wordt de btw alsnog automatisch verlegd. Net als met de facturen het geval was, word de btw automatisch verlegd wanneer de leverancier zich in Noord-Ierland bevindt en als de leverancier zich in Engeland, Schotland of Wales bevindt gebeurt dat niet.

Waarom hebben we het op deze manier aangepakt?

Als gevolg van de Brexit deal hebben we besloten dat de best optie is om onze gebruikers zelf te laten beslissen of zij de btw moeten verleggen.

Aangezien er nog steeds veranderingen kunnen optreden met de Brexit, geeft dit je de flexibiliteit om de juiste optie voor jouw onderneming te kiezen en dat we geen drastische veranderingen in onze software hoeven aan te brengen.

Btw verleggen na Brexit - Samenvatting

Nu er eindelijk een Brexit deal is, is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de veranderingen die dit voor je onderneming met zich mee brengt. Als je handel bedrijft met het VK is het van belang dat je weet of je klanten en/of leveranciers zich in Noord-Ierland of Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales) bevinden, voor het gemak kun je deze informatie het best meteen in je Debitoor contactenlijst bijwerken.

Voor de meest actuele informatie en ondersteuning met betrekking tot Brexit raden we je aan de website van de Rijksoverheid in de gaten te houden. Als je vragen hebt over de invloed van Brexit op Debitoor, aarzel dan niet deze via de mail of de chat te stellen. :)

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.