Alle artikelen

Leg je eigenbijdrage vast met je boekhoudsoftware

Een bedrijf draaiende houden kost niet alleen veel tijd en inspanning, maar het kan ook een significante financiële toewijding vergen van de eigenaar, in andere woorden soms moet je als ondernemer geld uit eigen zak in je bedrijf stoppen.

eigenbijdrage

Als je eigenaar bent van een bedrijf of als zzp’er werkt die soms een privé inleg in de onderneming doet, is het natuurlijk ook van belang dat je deze inleg goed vastlegt, daarom leggen we in dit artikel kort uit hoe je een eigenaarsbijdrage registreert in je boekhoudsoftware.

Wanneer doe je als ondernemer een privé inleg?

Als je net een nieuwe onderneming begint, komen hier veel verschillende uitgaven bij kijken die gefinancierd moeten worden, meestal ver voordat er enige winst geboekt kan worden. Voorbeelden van dit soort kosten zijn aanbetalingen, gereedschap, het inventaris en het bouwen van je website. Daarom is het, zelfs als je een lening van de bank bemachtigd, ook zelf geld moet inleggen om de onderneming op te starten.

Het is dan ook zeer veelvoorkomend dat nieuwe ondernemers hun eigen geld in de onderneming stoppen om door deze moeilijke eerste maanden te komen, maar het komt ook voor dat ondernemers op een later moment een eigenaarsbijdrage doen om bijvoorbeeld een dure uitbreiding te doen of als tijdelijke oplossing wanneer de onderneming het slecht doet.

Hoe leg je je eigenbijdrage vast in je boekhoudsoftware?

Elke keer dat je geld in je onderneming stopt of uit je onderneming haalt is het belangrijk voor je boekhouding dat je deze transactie vastlegt. Als je gebruik maakt van een boekhoudsoftware zal deze software daar in de meeste gevallen een optie voor hebben, met Debitoor kun je in slechts een paar klikken een eigenbijdrage vastleggen.

Vanuit boekhoudkundig oogpunt, wanneer de eigenaar geld inlegt, wordt er aangenomen dat dit bedrag uiteindelijk weer aan de eigenaar terugbetaald wordt. Zelfs als het je niet uitmaakt als je het bedrag niet naar jezelf terugstort, kun je het niet zomaar als inkomen behandelen aangezien dat de financiën van je onderneming verstoort en daardoor zal je onderneming meer winstgevend overkomen dan daadwerkelijk het geval is.

Daarom wordt een eigenbijdrage verwerkt als een negatieve uitgave voor de inleg van de eigenaar en wordt een storting van het bedrijf naar het privé account van de eigenaar verwerkt als positieve uitgave.

Om met Debitoor een uitgave voor een eigenbijdrage vast te leggen, maak je simpelweg een nieuwe uitgave via het “Uitgaven” tabblad. Voer als beschrijving iets in zoals “Eigenbijdrage” of “Inleg eigenaar” en gebruik de categorie “Betaling Eigenaar”, te vinden onder bank- en financieringskosten.

Vervolgens voer je het bedrag dat je in je onderneming stort in als negatief bedrag, daardoor wordt deze transactie geregistreerd als instroom. Zodra je dat gedaan hebt en de datum hebt gekozen klik je simpelweg op “Opslaan” en je bent klaar!

inleg

Als je geld uit je onderneming onttrekt doe je precies het tegenovergestelde en voer je dus een positief bedrag in, je kunt hierbij kiezen voor de categorie “Opname eigenaar”.

opname

Eigenbijdragen komen op zowel de activa als passiva kant van de balans te staan, als je een groter abonnement bij ons hebt kun je gemakkelijk in slechts een paar klikken je balans maken!

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.