Alle artikelen

Wat betekent een no-deal Brexit voor Nederlandse bedrijven?

Het nieuwe jaar nadert snel en tot nu toe is er geen overeenkomst gesloten tussen de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK). Als de onderhandelingen niet tot een overeenkomst leiden, verlaat het VK op 1 januari 2021 de Europese interne markt en douane-unie, waardoor handel tussen EU-landen en het VK een stuk gecompliceerder zal worden.

Een afbeelding met de vlaggen van de Europese Unie en het Verenidgd Koninkrijk die elk een eigen weg gaan

Als je als Nederlandse ondernemer zakendoet met het Verenigd Koninkrijk is dit natuurlijk geen wenselijke situatie, daarom leggen we in dit artikel uit wat je kunt verwachten als er inderdaad een no-deal Brexit plaatsvindt.

Hoe staat de Brexit er op dit moment voor?

In een referendum dat in 2016 gehouden werd koos het Britse volk ervoor de Europese Unie te verlaten met een krappe 51.89% van de stemmen, sindsdien is er druk onderhandeld tussen het VK en de EU over de voorwaarden van de Brexit.

In Januari 2020 verliet het Verenigd Koninkrijk ook daadwerkelijk de Europese Unie, sindsdien zitten we in een overgangsperiode die tot 1 januari 2021 duurt en waarin het VK nog onderdeel uitmaakt van de interne markt en de douane-unie.

Tot 1 januari 2021 verandert er dus niets wat betreft reizen naar en het bedrijven van handel met het VK, echter komt het nieuwe jaar snel dichterbij en er wordt nog steeds volop onderhandeld over belangrijke kwesties zoals: handel, staatssteun, het verkeer van mensen en grenskwesties (met name tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland).

Als er tegen het einde van het jaar nog geen akkoord is bereikt, verlaat het VK de EU met een no-deal Brexit, dit begint een steeds realistischer scenario te worden en daarom is het belangrijk dat ondernemers die zakendoen met het VK zich op deze mogelijkheid voorbereiden.

Hoe kunnen Nederlandse ondernemers zich op een no-deal Brexit voorbereiden?

Het begint er steeds meer op te lijken dat er tegen het einde van de overgangsperiode nog geen akkoord bereikt gaat worden. EU-bedrijven die zaken doen in het VK, moeten zich hier zo snel mogelijk op voorbereiden om verstoringen in het nieuwe jaar te voorkomen.

Wanneer het VK de interne markt en de douane-unie verlaat, worden tarieven en douanecontroles toegepast op de invoer en uitvoer van het VK, hierdoor gaat het bedrijven van handel met het VK duurder, langzamer en een complexer proces worden.

Je bedrijf zal worden beïnvloed door de Brexit als:

  • Je goederen of diensten importeert uit het VK
  • Je goederen of diensten exporteert naar het VK
  • Je goederen door het VK vervoert

Hier zijn enkele manieren waarop je bedrijf zich kan voorbereiden op een no-deal Brexit. We hebben een overzicht gemaakt dat voor de meeste ondernemers van toepassing is, maar zorg er ook voor dat je zelf onderzoek doet naar de specifieke situatie van jouw onderneming.

Zorg ervoor dat je een EORI-nummer aanvraagt

Als je van plan bent om in 2021 goederen naar het VK te importeren of exporteren, heb je een Economic Operator Registration Identification (EORI) -nummer nodig. Dit is vereist voor alle in- of uitvoer van buiten de Europese Unie.

Je kunt gemakkelijk een EORI-nummer aanvragen via de website van de Belastingdienst.

Registreer je onderneming bij de nationale douaneautoriteit

Als je bedrijf goederen importeert of exporteert vanuit het VK, moet je je registreren bij de Nederlandse douaneautoriteit om in- en uitvoeraangifte te doen.

Mogelijk heb je voor bepaalde goederen ook een import- of exportvergunning nodig omdat er nieuwe beperkingen gelden. Dit heeft vooral gevolgen voor goederen zoals voedsel en landbouwproducten.

Plan de aangifte die je bij de Douane moet doen

Aangezien het VK niet langer deel uitmaakt van de douane-unie, zullen voor alle goederen die tussen de EU en het VK verhandeld worden, tarieven en douanerechten betaald moeten worden, voor elk product dat naar het VK geëxporteerd wordt moet nu dus douaneaangifte gedaan worden.

Het indienen van een douaneaangifte kan ingewikkeld zijn, daarom is het van groot belang te beoordelen of je over de kennis en hulpmiddelen beschikt die nodig zijn om het zelf te doen, of dat het misschien beter is iemand in te huren om hiermee te helpen.

Als je bedrijf niet in het VK gevestigd is, heb je een Britse handelspartner nodig om de VK-aangifte te doen.

Douaneaangiften moeten worden ingediend voordat de producten aankomen in de haven van vertrek.

Controleer of je voor vereenvoudigde douaneprocessen in aanmerking komt

Wellicht komt jouw onderneming in aanmerking voor een vereenvoudigd proces voor zaken als douaneaangiften en douanevervoerprocedures. Of je daarvoor in aanmerking komt, hangt af van het soort goederen dat je importeert/exporteert, waar je bedrijf is gevestigd, je eerdere btw- en bedrijfsnormen en de licenties die het bedrijf bezit.

Neem voor meer informatie contact op met de Douane.

Wees voorbereid op extra kosten

Wees bereid om extra tarieven en rechten te betalen op geïmporteerde goederen, die voorheen nooit aan de orde waren. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het opstellen van je budget voor volgend jaar.

Neem contact op met je zakenpartners

Neem contact op met je leveranciers, vervoerders enz. Om te overleggen of Brexit gevolgen heeft voor je zakelijke relatie. Ze hebben waarschijnlijk ook vergunningen en douaneaangiften nodig, dus je kunt het best contact met ze opnemen om ervoor te zorgen dat je inventaris in januari niet wordt beïnvloed.

Overweeg mogelijke veranderingen voor de btw

Een no-deal Brexit heeft waarschijnlijk invloed op de manier waarop je je btw registreert als je koopt van en/of verkoopt aan het VK. Btw was niet een van de centrale onderwerpen in de onderhandelingen en er is zeer weinig informatie vrijgegeven over eventuele btw-wijzigingen.

In afwachting van meer informatie, zijn hier enkele zaken om rekening mee te houden:

  • Als je bedrijf momenteel is geregistreerd voor MOSS in het VK, dan is het belangrijk dat je je snel registreert in een EU-lidstaat.
  • Het mechanisme van btw verleggen zal waarschijnlijk voorlopig hetzelfde blijven, maar kan veranderen als er een deal gesloten wordt.
  • Handel met Noord-Ierland zal waarschijnlijk hetzelfde blijven wat betreft de btw-procedures in de EU.
  • EU-bedrijven moeten mogelijk btw betalen bij invoer, tenzij er een uitstelplan is opgesteld.
Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.