Woordenboek
Het boekhoudkundige woordenboek van Debitoor
Immateriële activa

Immateriële activa - Wat zijn immateriële activa?

De betekenis van immateriële activa is dat dit activa zijn, in het bezit van een onderneming, die geen fysieke vorm hebben.

Heeft jouw onderneming software nodig om je boekhouding bij te houden én je klanten te factureren? Probeer Debitoor gratis uit!

Voorbeelden van immateriële activa (in het Engels intangible assets genoemd) zijn onder meer websitedomeinen, goodwill, patenten en de goede reputatie van een onderneming.

Wat is het verschil tussen immateriële en materiële activa?

Bedrijven kunnen ook over niet-fysieke activa beschikken, in dat geval spreken we van immateriële activa, zoals goodwill, patenten en auteursrechten.

Voorbeelden van materiële activa zijn onder meer: meubilair, computers en machines. Dit zijn natuurlijk fysieke objecten waarin de onderneming geld geïnvesteerd heeft en die dus een duidelijke aankoopwaarde hebben.

Het gaat in het onderscheid tussen materiële en immateriële activa dus om het fysieke aspect, waarvan in het geval van materiële activa sprake is, maar die in het geval van immateriële activa ontbreekt.

Immateriële activa in de boekhouding

Als dit mogelijk is worden immateriële activa op de balans van het bedrijf vermeld, de activa worden tegen de initiële aankoopprijs op de balans geboekt.

Echter hebben immateriële activa in tegenstelling tot materiële activa niet altijd een duidelijke aankoopwaarde, daarom kan er soms geen initiële kostprijs worden berekend en wordt het activum dan ook niet op de balans gerapporteerd.

Immateriële activa worden alleen geactiveerd als zij aan twee activeringscriteria voldoen, namelijk dat zij kosten hebben die betrouwbaar in te schatten zijn en dat ze de onderneming financieel voordeel op zullen leveren.

Wanneer de desbetreffende immateriële activa een duidelijke, beperkte levensduur hebben, zoals bijvoorbeeld bij sommige vergunningen het geval is, worden deze net zoals materiële activa afgeschreven.

Immateriële activa en Debitoor boekhoudsoftware

Debitoor boekhoudsoftware helpt je met het bijhouden van alle activa binnen je bedrijf, zo weet je altijd hoe je onderneming ervoor staat en ben je altijd klaar belastingaangifte te doen.

Met de Debitoor app kun je tevens ook onderweg veranderingen van je immateriële activa bijhouden, wanneer je bijvoorbeeld een computer aanschaft, kun je direct met je telefoon een foto van de bon maken en je nieuwe activum registreren!

Log in

Debitoor is nu SumUp!

De Debitoor-app bestaat niet meer. Maar als u op zoek bent naar een totaaloplossing voor facturering, dan bent u bij SumUp aan het juiste adres. SumUp is meer dan alleen factureringssoftware. We bieden tal van ingebouwde hulpprogramma's waarmee u uw bedrijf snel en efficiënt kunt runen. Open een Bedrijfsrekening met een gratis Mastercard, bouw een webwinkel, accepteer veel verschillende fysieke betalingen en betalingen op afstand, en nog veel meer. Stroomlijn vandaag nog uw facturen, betalingen en rekeningen!

SumUp bezoeken

Jouw privacy is belangrijk voor ons

Als je deze website bezoekt of onze mobiele app gebruikt, kunnen we informatie verzamelen zoals standaard details voor statistieke en marketing doeleinden. Je kunt hier toestemming voor geven door hieronder je voorkeuren vast te leggen. Als je dit niet wilt, kun je weigeren toestemming te geven. Er kan dan alsnog wat informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de website door je browser verzameld worden.